Lékaři jen vydírali, neměli kam odejít. Zeman by jim neustupoval

20.02.2011 8:42

Někdejší šéf ČSSD a Strany práv občanů Miloš Zeman by lékařům v jejich protestu neustupoval. Jen velmi málo z nich by podle něj mohlo skutečně odejít a na plané výhružky se mělo reagovat tvrději.

Lékaři jen vydírali, neměli kam odejít. Zeman by jim neustupoval

"Naprosto chápu mzdové požadavky zdravotníků, zdůrazňuji zdravotníků, nejen lékařů a v článku, který jsem nedávno publikoval, jsem navrhl, jak peníze na to nalézt uvnitř zdravotnictví, a to v oblasti lékové politiky. Ale nikdy v životě jsem se nenechal vydírat. A jestliže se tato vláda nechala vydírat Lékařským odborovým klubem, pak si myslím, že to byla chyba," řekl Zeman v rozhovoru pro server iDNES.cz.

Vláda si prý celou situaci zapomněla vypočítat. Lékaři totiž neměli kam jít. "Já jsem si spočítal, kam by odešli. A dospěl jsem k názoru, že drtivá většina z nich nemá kam odejít," poznamenal.

Sledujeme téma: Exodus lékařů
Bulvár se vysmál Engelovi. Šéfvyděrač má, co chtěl. Rath se obává

Milovník zabíjaček Zeman podpořil Bártu. Daň na maso? Proč ne
Lékaři odboráři se dostali na úroveň nádeníků, zoufá si Pirk

Neměli ústupovou cestu. A teď přijde domino

"Aby si otevřeli soukromou praxi, museli by uzavřít smlouvu s pojišťovnou. A pojišťovny oznámily, že nové smlouvy neuzavřou. Aby odešli do zahraničí, museli by perfektně ovládat jazyk, museli by si tam najít byt, přestěhovat rodinu a tak dál. Z těchto důvodů si myslím, že lékaři při své hrozbě neměli zabezpečenou ústupovou cestu a vláda si to měla uvědomit."

Zeman se teď bojí, že akce lékařů spustí bouřlivé akce jiných státních zaměstnanců. "Velmi pravděpodobně vznikne dominový efekt," přiznal. "Zdůrazňuji, že jsem pro zlepšení platových podmínek policistů, hasičů i zdravotníků na rozdíl třeba od státních úředníků, kterých je zbytečně mnoho."

Chci být jako pejsek u Kubišové a ptát se: Chcete mě? ČSSD ale blokuje

Zeman by uvítal přímou volbu prezidenta, ačkoli je stále skeptický k tomu, že se někdy prosadí. Sám by kandidoval, pokud by ho občané chtěli na Hradě vidět. "U občana máte jednu výhodu, ten vás nemůže jako kandidáta podrazit, na rozdíl od poslanců nebo senátorů. Občan vám řekne - chci tě nebo nechci tě, no a tak si připadáte trochu jako pejsek v útulku Marty Kubišové, který se také ptá - chcete mě?"

Podle něj ale stále existuje spousta lidí, kterým se přímá volba nehodí. "Politickým stranám by v případě přímé volby unikla možnost kontroly vlastních poslanců a senátorů. Nehledě na to, že by jim unikla i možnost určitých politických obchodů. Proto nevylučuji, že se některá ze stran pokusí zablokovat přímou volbu prezidenta tím, že bude klást některé dodatečné podmínky v oblasti prezidentských kompetencí."

Podmínky v oblasti prezidentských kompetencí si momentálně klade ČSSD. "Když se pustíte do změny pravomocí hlavy státu, otevíráte Pandořinu skříňku," zdůraznil Zeman. "Samotná přímá volba vyžaduje změnu jednoho paragrafu Ústavy, i když je pravda, že bude potřeba přijmout ještě prováděcí zákon. Ale když začnete bourat Ústavu, nemáte, kde byste se zastavil. A je tam tolik možností, abyste na konci mohl tvrdit - chtěl jsem přímou volbu, ale partneři nepřijali naše podmínky."

Čtěte:

Zeman čeká, až ho nominujete na Hrad. Na zrádce nezapomněl

Zeman porazil Paroubka rozdílem třídy. Ani Petra nepomohla

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…