Naštvaní policisté reklamu nepotřebují. Proti Johnovi to jde samo

21.02.2011 11:56

Protestní akce Děkujeme, odcházíme přinesla lékařům úspěch i díky tomu, že se jí na žádost LOK ujala PR agentura. Lékařské odbory tím ukázaly cestu svým možným následovníkům, že s podporou profesionálů mají větší šanci domoci se svých požadavků.

Naštvaní policisté reklamu nepotřebují. Proti Johnovi to jde samo

Dohoda Lékařského odborového klubu s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem byla vyústěním dlouhé měsíce trvající akce Děkujeme, odcházíme, v jejímž závěru přistoupili lékaři v nemocnicích k hromadnému podávání výpovědí. Marketinkově průběh protestu připravila agentura Ewing PR a lékařské odbory si její přínos nemohly vynachválit.

„Odvedla pro nás obrovský kus práce. Její činnost pro nás znamenala velký přínos," uvedl v průběhu ledna pro ParlamentníListy.cz Martin Engel, předseda LOK. „Není v silách podobné organizace jako jsme my, dělat něco podobného. Pokud by někdo chtěl organizovat srovnatelný protest, tak by to sám nezvládl," naznačil šéf lékařských odborů, že i jiné profese by měly šanci na úspěch jen s profesionální podporou.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Každá další akce už bude jen napodobeninou

I proto se po skončení protestu lékařů objevují informace, že by služeb PR agentury mohli využít nespokojení policisté nebo dokonce ČMKOS. „Když lékaři uspěli - s prominutím - s vydíráním, tak se dá počítat s tím, že najdou následovníky. Ale ti to budou mít těžší, protože lidé už to budou vnímat jako druhou akci, tedy napodobení," říká pro ParlamentníListy.cz Martin Potůček, ředitel HBA communications.

Podle viceprezidenta Asociace českých reklamních agentur Romana Němce je ale třeba legislativně celý proces upravit. „Musí být vymezeno, z jakých prostředků bude možné si PR agenturu najmout, a to nejen ze strany odborů, ale případně i ze strany státu," zdůrazňuje Němec pro ParlamentníListy.cz, že je důležité upřesnit, z jakých peněz může být agentura placená.

Práci PR agentury by veřejnost ani neměla vnímat

Podle Potůčka to budou mít policisté těžší, i když nevyhrožují odchodem, ale požadují jen odvolání ministra vnitra Radka Johna. Jinak by to vypadalo při protestu hasičů. „Před časem jsme si dělali firemní průzkum a zjistili jsme, že hasiče berou lidé opravdu jako ty, co jim pomáhají. Z průzkumu vyšli i lépe než lékaři," podotýká ředitel HBA communications.

Z protestů odborů by tak časem mohla vymizet spontánnost a veřejnost by mohla být na podobně vedené kampaně alergická. „Samozřejmě že lidé to už nebudou vnímat jako spontánní projev nespokojenosti, když bude mít protest na starosti profesionální tým a ještě k tomu zvenčí. Ale to už je práce agentury, aby se lidé soustředili na jádro sdělení, tedy na samotný protest, a ona samotná nebyla vidět," připomíná Němec.

Jeho kolega z AČRA nemá obavy, že by o podobné zakázky neměly marketinkové agentury zájem. „Když se namočí do volebních kampaní, tak proč by odmítly spolupráci s odbory. Navíc kampaň pro protestující lékaře znamenala pro pana Hrabovského lehce vydělané peníze. S ohledem na cíle, které měla agentura dosáhnout, bylo jasné, že musí uspět," domnívá se Potůček.

Konfederace by nevyhazovala miliony

„Pro tuhle formu protestu ani není potřeba najímat si PR agenturu, nám se samy od sebe ozývají sdělovací prostředky a žádají informace. Ta petice za odvolání ministra Johna se šíří, jede to samo, tak by najmutí nějaké agentury bylo vyhazování peněz," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Milan Štěpánek, předseda Nezávislého odborového svazu policie ČR, proč policisté zatím o angažování profesionálů neuvažují.

„I Českomoravská konfederace odborových svazů může v budoucnosti a možná ani ne moc daleké využít možnost oslovit nějakou PR agenturu. Ale šlo by třeba jen o dílčí část kampaně, protože sami máme spoustu profesionálů," uvádí pro ParlamentníListy.cz Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS.

„S žádnou PR agenturou jsme ale zatím nejednali, jen jsme se o této možnosti bavili sami mezi sebou. Ale nemyslím si, že bychom si někdy objednali u PR agentury akci, jejíž cena by se pohybovala v řádech milionů, to určitě ne," dodává Sokolová.

Stoprocentní profesní poslušnost se hodila polským celníkům

Zatímco lékaři měli při protestu jako rukojmí pacienty, v souvislosti s policisty se mluví o možnosti stoprocentní profesní poslušnosti, kterou by mohli ztrpčovat lidem život muži v uniformách. „To si vybavuji v souvislosti s polskými celníky, kteří tak důkladně kontrolovali vozidla, že úplně ucpali hranice," vzpomíná Štěpánek.

Tvrdí ale, že kdyby policisté zdržovali sebe i veřejnost důkladným dodržováním všech postupů a nařízení, tak by se jim práce nahromadila a zůstala by stejně na policistech a nikdo jiný by na to ani nereagoval. „Pokud bychom o nějakých jiných krocích než petici už teď uvažovali, tak je ale nebudeme vyzrazovat, protože by to v této fázi nebylo taktické," uzavírá šéf policejních odborů.

K věci:

Policejní odborář: Nejsme jako doktoři. Nemáme na vlastní kampaň 

PR agentury mohou v protestech pomoci. Noviny naplní určitě 

Pacienti naříkají či nadávají. Reklama lékařů je vidět 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…