PR agentury mohou v protestech pomoci. Noviny naplní určitě

14.02.2011 9:27

POLITOLOGOVÉ Protestní akce lékařů "Děkujeme, odcházíme" okupuje přední stránky novin, televizní obrazovky a internetová zpravodajská média. Úspěch celé akce, která nemá obdoby, je připisován soukromé PR agentuře a masové propagaci. Mohly by stejnou formu protestu s přispěním odborníků využít i další nespokojené odbory?

PR agentury mohou v protestech pomoci. Noviny naplní určitě

Protestní akci doktorů pro lékařské odbory zajišťuje agentura Ewing PR, která celou kampaň zorganizovala. Mimo jiné učí zástupce lékařů třeba i to, jak správně mluvit do kamery. Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel ji najal za zhruba tři a půl milionu korun.


Po lékařích hrozí protestem i policisté a hasiči

Odborová organizace Unie bezpečnostních složek (UBS) uvažuje v současné době o tom, že se nechá inspirovat lékařskou akcí Děkujeme, odcházíme a přistoupí také k podávání hromadných výpovědí.  

Předsedové Nezávislého odborového svazu Policie ČR (NOSP) a Odborového svazu hasičů (OSH) Milan Štěpánek a Zdeněk Oberreiter sice podobné úvahy označili za předčasné, Oberreiter ale podporu případné akce nevyloučil. Šéf Unie bezpečnostních složek Miloš Plechatý řekl, že příprava podobné akce by mohla následovat v případě neúspěchu chystané petice za odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV). Odbory kritizují úsporná opatření v resortu vnitra, hlavně snižování mezd.

Dále čtěte:
John to nepochopil. Petice je pro premiéra, aby ho odvolal, říká odborář

NOSP, OSH a UBS spustí petici 15. února. Podle Plechatého lze očekávat, že bude mít velký ohlas. "Peticí chceme poukázat na to, jaké škody Radek John v roli ministra vnitra napáchal," řekl Oberreiter.

"Pokud se ta petice mine účinkem a bude s ní zameteno, ... potom uvidíme, jestli se k nám přidají i ostatní odbory, ať už jsou to hasiči nebo Nezávislý odborový svaz policie, ale my rozhodně budeme kontaktovat lékaře, respektive jejich právníky, a začneme uvažovat o tom, že uskutečníme něco podobného, jako měli lékaři," řekl Plechatý.

Související: Můžeme napodobit lékaře, varují odbory policie a hasičů


Co by mohlo nastat, kdyby si jednotlivé odborové organizace nebo případně Českomoravská konfederace odborových svazů jako celek najaly v případě potřeby podobnou PR agenturu na prosazování svých požadavků? Nedošlo by v případě většího úspěchu k narušení sociálního smíru? ParlamentníListy.cz se zeptaly na názor politologů.


Záleží na profesi

"Určitě by záleželo na profesi, respektive na zaměření konkrétní odborové organizace. I PR agentuře se lépe pracuje s doktory než například s textilními dělníky nebo prodavači....Ale ČMKOS by možná napojením na PR agenturu zvýšila svůj vliv," argumentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Miroslav Mareš z MU Brno.


Čas ukáže

"Akce Děkujeme, odcházíme je profesní a nikoli odborová. Jednotlivým odborům nebo i ČMKOS jako celku by určitě najmutí PR agentury prospělo v mediální rovině," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Podle jeho názoru žijeme v komunikační době, kdy je důležitější než podstata samotného požadavku schopnost mediálně prodat, uplatnit tento požadavek. "Ovšem jestli jsou tyto požadavky oprávněné, či nějak rozvrací sociální smír, to ukáže až čas." ukončil Pehe.

Bez vlivu

Politolog Josef Mlejnek soudí, že případné úspěšné PR u odborů a jejich požadavků by vliv na sociální smír nemělo. "PR agentury si přece v dnešní době najímá skoro každý a skoro na všechno. To má samozřejmě závažné důsledky, ovšem nikoliv primárně pro sociální smír," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mlejnek.


 

Jiná optika

Sociální smír v případě "Děkujeme, odcházíme" nenarušuje podle politologa Jiřího Koubka z FFUK ani soukromá PR agentura, ani akce samotná, ale spíš žalostná platová situace v českém zdravotnictví.

"I na případné akce ČMKOS je třeba nahlížet trochu jinou optikou: stávky a demonstrace - ať již s PR agenturami v pozadí, nebo bez nich - jsou v demokracii plně legitimní. A pokusy politiků je delegitimizovat jsou plně nelegitimní (tím spíše kdyby dotyčným byla hlava státu). Tyto akce v některých případech dokonce mohou sociálnímu smíru v dlouhodobé perspektivě napomáhat," uvedl pro ParlamentníListy.cz Koubek.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…