Vláda schválila změnu důchodů i trestní odpovědnost firem

23.02.2011 13:37

Lidem, kteří budou do penze odcházet po letošním říjnu, se budou důchody vypočítávat jinak než stávajícím důchodcům. I o této změně rozhodla na svém středečním jednání vláda Petra Nečase (ODS).

Vláda schválila změnu důchodů i trestní odpovědnost firem

Na středečním jednání měla vláda Petra Nečase na programu řadu bodů. Dopoledne se zabývala těmi méně spornými, schválila tedy hned několik změn.

Kývla třeba na nový výpočet důchodů, který se dotkne lidí odcházejících do penze od října. Novelou kabinet reaguje na nález Ústavního soudu. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka reflektuje dokument změny dohodnuté minulý čtvrtek se sociálními partnery.

Pospíšil se může radovat 

Zelenou dala vláda také návrhu ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila na zavedení trestní odpovědnosti právnických osob. Platit by zákon měl podle dosavadních informací od 1. září.

Podle informací z jednání kabinetu ministři chtějí, aby norma obsahovala přesný výčet trestných činů, za které by mohly být firmy odpovědné. 

Návrh má znemožnit lidem z vedení firem vyhýbat se trestní odpovědnosti tím, že se odvolají na rozhodnutí kolektivního orgánu právnické osoby. Spolu se změnami dalších souvisejících norem se nyní bude návrhem zabývat sněmovna a Senát. 

Lékaři teprve na paškál přijdou

Vláda by také měla udělat poslední tečku za protestem lékařů, kteří v rámci kampaně Děkujeme, odcházím hrozili k 1. březnu odchoem z nemocnic. Schválit by měla nové platové tabulky, které lékařům v nemocnicích mají zajistit o pět tisíc až osm tisíc korun měsíčně víc, a potvrdit memorandum uzavřené lékařskými odbory a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09). 

Více čtěte:

  • Penze mohou být vyšší než platy, slibuje ekonom. Drábkovu reformu ale kritizuje 
  • Výzkum: Důchodový systém je neudržitelný, ale reforma je neprosaditelná 
  • Rok 2011 bude rokem reforem. Klíčová bude ta penzijní 
  • NERV se sejde a projedná reformu důchodů 
  •  Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas, čtk

    migrační pakt

    Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

    Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…