Drábek lituje veto Klause: Špatná zpráva pro úřady práce

24.02.2011 10:56

Skutečnost, že prezident Václav Klaus vetoval zákon, který reorganizuje úřady práce, v rozhovoru pro Český rozhlas označil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) za špatnou zprávu, kterou ale musí vzít na vědomí. Věří prý však, že poslanci veto Klause přehlasují.

Drábek lituje veto Klause: Špatná zpráva pro úřady práce

„Pro mne je to bohužel špatná zpráva, ale musím vzít na vědomí, že pan prezident vyhodnotil situaci tak, že nevěří, že změnou organizační struktury dojde k úsporám na straně výdajů," uvedl Drábek v rozhovoru Radiožurnálu.

Místo desítek úřadů se stovkami poboček mělo podle zákona vzniknout ředitelství a pracoviště v krajích a v pověřených obcích. Zákon, který vytvořilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je ale podle Klause nedomyšlený a posiluje byrokracii.

"Zákon vytváří další nový centrální úřad a tím posiluje byrokracii, s čímž se nemohu ztotožnit," napsal ve svém vyjádření včera Klaus. Nová struktura nebude podle něj účelnější a pružnější, ale složitější. Také předpokládané úspory pokládá prezident za fikci. "Zkušenosti s vytvářením nových úřadů nás již mnohokrát přesvědčily o opaku," uvedl Klaus s tím, že navíc soudí, že důvody přijetí zákona jsou "spíše zájmové než věcné".

„Základním argumentem je, že 77 samostatných úřadů práce si sedmasedmdesátkrát zajišťuje některé agendy, které je možné efektivněji zajišťovat společně, ať už se to týká nákupu materiálů, účetnictví, obslužných činností a tak dále," řekl ale k tomu Drábek.

Nebudou zapotřebí nové informanční systémy

„Rozumím ale argumentům a postojům pana prezidenta, že každá změna ve státní správě bývá k horšímu, ale v tomto případě jsem přesvědčen o tom, že nová struktura by znamenala v tomto případě nemalé úspory," uvedl dále ministr. Je také přesvědčen, že reorganizace by vedla ke zlevnění činnosti a nárůstu kapacity jiné, která by přispěla k posílení kontrolních funkcí úřadů práce. „Kvůli nárůstu nelegální práce," vysvětlil.

Není podle něj ani pravda to, že by díky restrukturalizaci úřadů byly zapotřebí nové budovy, či nové IT systémy a informační systémy.

Zákon o ‚superúřadu‘ práce vetoval už Senát. Sněmovna jej hlasy koaličních poslanců přehlasovala. Drábek věří, že koaliční poslanci stejně přikročí i k hlasování o prezidentském vetu a přehlasují ho: „Po dvaceti letech je třeba struktura úřadů práce změnit."

Vetovaná zákonná norma počítá se vznikem centrálního pracoviště s krajskými pobočkami a dvěma stovkami pracovišť v pověřených obcích. Nová síť by nahradila 77 samostatných úřadů práce v bývalých okresních městech, které mají asi 250 pracovišť zaměřených na zaměstnanost a zhruba 400 poboček státní sociální podpory.

Čtěte také:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…