Šok! Konzervativec Klaus na Hradě poslouchal hip hop

24.11.2010 12:32

Prezident republiky Václav Klaus v úterý zahájil 68. koncert z cyklu Jazz na Hradě, který byl v mnoha ohledech výjimečný, na což Klaus narazil již ve svém úvodním slovu. Již fakt, že jsem v publiku zahlédl posluchačku s účesem ve stylu "dredy", něco napovídal. I když se na druhou stranu mohlo jenom jednat o nějakou Klausovu fanynku ze Strany zelených.

Šok! Konzervativec Klaus na Hradě poslouchal hip hop

Na Hradě totiž vystoupila neortodoxní kapela Navigators, která kombinuje prvky současného rhytm and blues a funku a popu (se špetkou jazzu). Klaus před tím konzervativní jazzisty varoval.

Bude to trochu jiné

„Dneska je průlomová akce. Dnes tu máme neskutečně mladou generaci, takže my, starší, váhejme, jestli to bude přesně ono, ale já myslím, že určitě ano. Slyšíme o nich všechno dobré. Jejich desky jsou moc pěkné a já se na to moc těším. Ale to první bude ještě takové standardní. A to druhé, to bude méně standardní. Já jsem to viděl loni na Silvestra ve Špindlerově Mlýně a je to fakt něco jiného, než my tady obvykle máme. Nebyl jsem si jistý, jestli jsem byl schopen úplně stoprocentně posuzovat ten večer jejich výkon, ale bylo to mimořádně zajímavé, takže se máme na co těšit," řekl dobře naladěný prezident.

„Děkujeme vám, že je vás tady tolik. Počet pánů velvyslanců tu narůstá geometrickou řadou, takže už obsazují třetinu sálu. To je úplně bezvadné. Je zajímavé, že i v takový nevlídný listopadový večer jste se rozhodli strávit tady, místo sledování nějaké ´kvalitní´ telenovely, to je úžasné a pro nás povzbuzující," dodal Klaus a rozesmál zaplněný sál.

"Je tu tolik lidí, že jsme uvažovali, že bychom to přesunuli do Španělského sálu, ale to by bylo na poslední chvíli," řekl před začátkem koncertu prezident ParlamentnímListům.cz. 

Levicová plastová láhev

Klaus také poblahopřál k osmdesátinám slavnému basketbalistovi a vicemistrovi Evropy Jaroslavu Šípovi. „Támhle sedí Sláva Šíp, zítra slaví osmdesátiny. Je to náš nejslavnější basketbalista mužského rodu dvacátého století," řekl o něm Klaus.

Jak předeslal prezident, první kapela, kvartet Ondřeje Štveráčka (Ondřej Štveráček Q), v sestavě tenor saxofon - Ondřej Štveráček, bicí - Marián Ševčík, klavír - Ondřej Krajňák a kontrabas - Tomáš Bartoš, hrála ještě jazz, byť moderní. Leckterý pravicový paleojazzista mohl být zneklidněn tím, že saxofonista pil vodu z plastové lahve, ale bylo mu odpuštěno za jeho pěkná sóla.

Džíny a rap

To nástup kapely Navigators mohl být pro tradicionalistické fanoušky jazzu již určitým šokem. Už to, že na Hrad přišli v tričkách a džínách, nutilo leckteré tradicionalisty lehce pozdvihnout obočí. Džíny na Hradě? To se snad stalo naposledy za Václava Havla. Skupina začala hrát v sestavě: kytara (Jiří Štarha), baskytara (Adam Stivín), klávesy (Michal Kubelka), bicí (Tomáš Konopka), zpěvák (Martin Svátek) a zpěvačka (Erika Fečová).

Postupně přicházeli na pódium i další hudebníci. Nejdřív raper Jan Pospíšil v pulóvru, který do další písně uvedl „beatboxera" En.dru, j.h. „Zvu na pódium našeho beatboxera. Tohle při Jazzu na Hradě určitě ještě nezaznělo," řekl Pospíšil.

Beatbox z Policejní akademie

Beatbox je způsob vytváření zvuků, které imitují perkuse, a to pouze ústy, tedy bez použití hudebních nástrojů. Provádí se pomocí cíleného ovládání jazyka, tváří, krčních svalů a kontroly dechu.

Tímto způsobem lze napodobit rytmus a zvuk různých nástrojů. Imitované nástroje jsou nejčastěji bicí, k nim jsou přidávány další zvuky jako basy, melodie, scratche, různé „hlášky" a podobně. Něco ve stylu černého policisty z komedie Policejní akademie.  

Kapela málem zbourala pódium

Navigators hráli a tančili, až se natřásalo pódium s kapelou nevyužitým klavírem a tabulí se jmény sponzorských firem. Zvláště pěvecké výkony Svátka a Fečové byly impozantní. Poslední z kapely dorazil Miroslav Hloubal, j.h., který hrál na trubku. Ten jediný byl v obleku a konečně dodal trochu jazzu. Avšak pil také z plastové lahve. Na poslední píseň přišel posílit skupinu Navigators saxofonista Štveráček. Kapela sklidila za svůj výkon velký aplaus.

Po posledním songu „Plavců" dostali muzikanti obou kapel květiny od sličných hostesek a Klaus jim všem potřásl rukou. Na závěr pak obě kapely dohromady zahrály ještě jeden přídavek dohromady. Koncert to byl vskutku originální, podnětný a neotřelý. A už se těším, koho pozve pan prezident příště. Co třeba Rockera na Hradě z Folimanky Blues? Nás, staré paleokonzervativní rockery, by to určitě potěšilo.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…