Nejprohnilejší vláda všech dob. Rath a další mocně kritizují ze stínu

24.02.2011 21:33

Nečasova vláda je podle středočeského hejtmana Davida Ratha vládou skandálů. Vondra, Dobeš, Barták, Drobil, Bárta, co dalšího nás ještě čeká, ptá se hejtman. K jeho názoru se přidávají logicky další zástupci opoziční sociální demokracie, podle nichž by bylo nejlepším řešením nechat tuto vládu padnout a uspořádat předčasné volby.

Nejprohnilejší vláda všech dob. Rath a další mocně kritizují ze stínu

Sociální demokracie si v podstatě nemá nač stěžovat, skandály svírající vládní koalici a nepopulární ekonomické kroky postavení ČSSD jen posilují. Není však zřejmé, zda by „oranžoví" chtěli v současné době vládnout. Na otázku nikdo nechce odpovědět. Podle Davida Ratha by se měla vláda okamžitě poroučet. Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) zase navrhuje totální výměnu ministrů namočených do kauz.

Co nás čeká

„Vláda je totálně prohnilá. Je to vláda skandálů. Vedle Vondry a Dobeše je tu ještě kauza Bartáka od Kalouska, Drobila či Bárty. Co náš ještě v budoucnu čeká? Tak prohnilou vládu jsme ještě nikdy neměli, je ostudou země a měla by se co nejrychleji poroučet," řekl rozzlobeně serveru ParlamentníListy.cz středočeský hejtman Rath, který je prý v šoku i z toho, že se ve čtvrtek premiér Nečas zastal ministra Josefa Dobeše ve věci sledování mailové korespondence jeho podřízených na ministerstvu školství. Tím prý premiér "fízlování" legalizoval.

Související:


Problémy, o kterých se nemluví, zmizí?

„Vláda a koalice pravděpodobně doufají, že voliči za poslední měsíce provázené skandály vlády získali vyšší prah bolestivosti.a není potřeba na ně jakkoliv reagovat, například výměnou ministrů. Koalice funguje na principu vzájemného započítávání skandálů jednotlivých stran. Pravděpodobně se domnívá, že když se o problémech přestane mluvit, tak problémy zmizí, tak tomu ale není," sdělil ParlamentnímListům.cz  poslanec ČSSD a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Stejného názoru je i bývalý eurokomisař Vladimír Špidla (ČSSD). „Čím si vysvětlil skandály? Do vlády vstoupila skupina, která je zřejmě bez zábran a myslí si, že se z každého problému nějak vykroutí. Jenom je smutné, jak je snadné se pokrytecky tvářit, jako dokonale spravedlivý a dokonce s tím mít úspěch ve volbách. Doufám, že to bylo naposledy," prohlásil pro redakci Špidla.

Bývalý eurokomisař si myslí, že nejlepším řešením by byly předčasné volby. „Nevím, co by bylo dobré pro ČSSD v úzkém slova smyslu. Ale pro republiku by jistě bylo nejlepší, kdyby vláda padla a byly nové volby. Protože současná vláda si je vědoma, že už další čas mít nebude a pokusí se zrealizovat s odhodlání poslední šance svůj projekt rozbíjení sociálního státu a naplnění konzervativního projektu ČR. Je velmi prostý, všechno privatizovat, zrušit zákoník práce a  společnost radikálně sociálně rozdělit. To se bude těžko napravovat," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Špidla.

Podle průzkumu by koalice neměla většinu

Pokud by se Špidlovo přání mělo vyplnit, volby by podle několika posledních výzkumů preferencí by vítězi voleb byli suverénně právě sociální demokraté. Například podle únorového průzkumu STEM by ČSSD získala 27,3 procenta voličských hlasů, druhá ODS pouze šestnáct. Úplně odlišné preference by obě největší politické strany získaly podle lednového výzkumu CVVM. Podle toho by je dělil rozdíl necelých tří procent.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Že by ale mohly mít současné kauzy vládní koalice fatální vliv na jejich volební preference, se neobávají sociologové, které ParlamentníListy.cz oslovily na přelomu roku, kdy se v médiích teprve rozjížděla kauza na Státním fondu životního prostředí, tzv. Kauza Drobil, kterou naše redakce sleduje od samého počátku.

"Lidé jsou přesvědčeni o tom, že politika je špína a že se do ní chodí jen vydělávat peníze," uvedl pro ParlamentníListy.cz šéf agentury STEM Jan Hartl, který tak hodnotil další vývojv době odstartování zmíněné kauzy Drobil. Zda trpělivost voličům vydrží i do budoucna, ukáže pravděpodobně čas.

Čtěte také:


SLEDUJEME:


FotoKoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…