ČSSD má nadále velký náskok na ODS, véčka mírně posílila

14.02.2011 13:32

Agentura STEM zveřejnila výzkum stranických preferencí za měsíc únor. Jasně vede ČSSD s 27,3 procenty hlasů, druhá je s velkým odstupem ODS se 16 procenty.

ČSSD má nadále velký náskok na ODS, véčka mírně posílila

Podle výzkumu agentury STEM vede ČSSD z více než 27 procenty, ODS pak ztrácí 11 procent. Třetí by se v pomyslném žebříčku umístila TOP 09 vedená Karlem Schwarzenbergem se ziskem 11,9 procenta stranických preferencí.

Čtvrtí jsou komunisté se ziskem 9,3 procenta, Věci veřejné by pak dostaly 8,7 procenta hlasů.

KDU-ČSL zaujala 3,3 procenta dotázaných, Strana zelených pak 2,6 procenta respondentů. Podle agentury STEM má Suverenita, kterou vede Jana Bobošíková, podporu 1,2 procenta respondentů, Zemanovci SPOZ pak oslovují jedno procento dotázaných.

"Strany vládní koalice v porovnání s lednovým průzkumem mírně posílily. Největší vzestup zaznamenaly Věci veřejné (o dva a půl procentního bodu), lednový propad částečně vyrovnala i TOP 09. Pozice ČSSD v čele je nadále suverénní, v porovnání s lednem ztratili komunisté. V modelovém přepočtu na pravděpodobné voliče by se do Poslanecké sněmovny dostalo stále jen pět stran. Ztráta vládní koalice na dvě levicové strany se celkově zmenšila, avšak podle mandátového modelu by ODS, TOP 09 a VV přesto většinu neměly," uvedla agentura ve své zprávě.

Celou zprávu se prohlédněte ZDE

Po přepočtu na poslanecké mandáty by ČSSD získala 81 mandáty, KSČM 24. Obě strany by tak ve sněmovně měly většinu 105 poslanců.

Více k výzkumům:
CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research



Výzkum se konal ve dnech 28. 1.-4. 2. 2011 na rozsáhlém souboru 1246 respondentů reprezentujících obyvatelstvo ČR starší 18 let. Statistická chyba u tohoto souboru se pohybuje kolem ± 1,5 procentního bodu u menších stran, u větších stran kolem ± 2,5 procentního bodu.

Související:
Drtí ČSSD pravici, nebo ne? Vysvětlení pro zmateného voliče

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…