Poslední výspa exodu: Ředitel se sklonil, lékaři nastupují

25.02.2011 14:03

Akce Děkujeme, odcházíme definitivně končí i v nemocnici v Uherském Hradišti. Před několika minutami skončilo jednání lékařů ve výpovědi s ředitelem nemocnice Antonínem Karáskem. Na něm si odboráři ujasnili, že jedinou „trestem" za výpověď, je ztráta podpory penzijního připojištění.

Poslední výspa exodu: Ředitel se sklonil, lékaři nastupují

"Ano, jednání právě skončilo. Bylo vstřícné a korektní a já mohu říci, že lékaři stahují výpovědi a tento proces bude dokončen v pondělí," informoval ParlamentníListy.cz Petr Vysloužil, šéf místního Lékařského odborového klubu.

Ještě v poledne nebylo jasno. Redakce Karáska zastihla na cestě od hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka. "Včera jsme prostřednictvím zástupce Lékařského odborového klubu v dozorčí radě nemocnice pana Uhýrka požádali lékaře, aby v souvislosti s vládou podepsaným memorandem ti, kdo o to mají zájem, stáhli své výpovědi," informoval Karásek.

"Problém je jednoduchý, vedle výpovědi prostě musí být papír 'žádám o přijetí', prostě něco, čím dává lékař najevo vůli vrátit se zpět do zaměstnání," upřesnil ředitel pro ParlamentníListy.cz. „Jedu právě ze Zlína a odpoledne se mám s lékaři sejít, nevím přesně, co chtějí, osobně pevně věřím, že už nelze nabídnout víc, než je nabídnuto," komentoval blížící se jednání Karásek s tím, že postupuje přesně podle návodu hejtmana Mišáka.

"Já jsem vždycky říkal, že výpověď je projevem touhy odejít. A pokud se chci vrátit zpět, musí na druhé straně ležet něco, čím to dám najevo, nějaké zpětvzetí či žádost o přijetí," vysvětlil Karásek svůj dosavadní postoj k lékařům s tím, že nic takového se do dnešního dne nestalo.

Sejdeme se, chceme si něco ujasnit

Tajemně se před jednáním tvářil šéf místního LOKu Petr Vysloužil. Odmítl přiblížit s čím přesně za Karáskem lékaři půjdou. „Chceme si ujasnit některé věci, to ale nechci ventilovat dřív, než to probereme s osobou, které se to týká," řekl ParlamentnímListům.cz odborář.

Nicméně odsouhlasil, že ve čtvrtek dostali lékaři od vedení nemocnice akceptovatelný návrh. "Akceptovatelný ten návrh je, nicméně jsou tam některé body, které si chceme s panem Karáskem vyjasnit," dodal vyhýbavě odborový předák.

Bez věrnostního příplatku mohou zpět

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, ředitel nemocnice dosud trval na tom, že každý z pětačtyřiceti lékařů ve výpovědi musí pro návrat do nemocnice absolvovat klasické přijímací řízení. To v praxi znamenalo začínat v nemocnici bez jakéhokoliv bonusu. Nyní lékařům šéf nemocnice navrhl návrat, jehož jedinou podmínkou je ztráta penzijního připojištění, které je bráno jako jakýsi věrnostní příplatek.

Připomeňme, že v uherskohradišťské nemocnici se k výzvě přidalo a výpovědi podalo pětačtyřicet lékařů z přibližně 130 doktorů zaměstnaných na plný úvazek. V lednu pak jedna z doktorek výpověď stáhla. Ředitel dal lékařům lhůtu ke stažení výpovědí do 7. února. Poté lékaře vyzval, aby na personálním oddělení vyplnili potřebné papíry k odchodu z nemocnice. To u lékařů zvedlo vlnu velké nevole.


Související: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…