Engel se naštval: Doktoři jsou na dlažbě a Haška to nezajímá

23.02.2011 13:12

Šéf nemocnice v Uherském Hradišti Antonín Karásek si skandálně přidává podmínky do memoranda, které ukončuje akci Děkujeme, odcházíme. Myslí si to předák Lékařského odborového klubu Martin Engel. Nečinnost vyčítá Michalu Haškovi (ČSSD), který je předsedou Asociace Krajů ČR. Vláda mezitím schválila memorandum, které de facto ukončuje mnohaměsíční lékařský protest.

Engel se naštval: Doktoři jsou na dlažbě a Haška to nezajímá

"Je úplně skandální, to co tam pan ředitel vyvádí. V memorandu je jasně napsáno, že návrat lékařů ve výpovědi zpět na původní místo je garantováno, pokud nebude jeho místo obsazeno. O tom, že by tito lékaři měli podstupovat nějaká přijímací řízení, zkušební lhůty, o tom tam není ani slovo," řekl ParlamentnímListům.cz rozhořčeně Engel.

Zmíněnou dohodu, která je kompromisem mezi vládou a lékaři, kabinet ve středu schválil. (Více ZDE )

Mišáka už vůbec nechápe

Podle něj ředitel nemocnice v Uherském Hradišti zneužívá situace ke svým hrátkám. "Kdyby doložil, že ta místa jsou obsazena, nemůžeme mu nic vyčítat, ale jestliže situace jen zneužívá k tomu, že si tam nad rámec memoranda vytváří podmínky, to je pro mě naprosto nepřijatelné," prohlásil odborář, kterého zaráží, že Karáska v tomto počínání podle něj podporuje i hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). "To už vůbec nechápu," dodal Engel.

SLEDUJEME téma exodus lékařů

Připomeňme, že zde i nadále běží výpovědní lhůta všem čtyřiačtyřiceti lékařům, kteří dali v rámci akce Děkujeme, odcházíme výpověď. Ředitel nemocnice Karásek odmítl zpětvzetí výpovědí a každý lékař, který se chce vrátit do nemocnice, musí absolvovat standardní přijímací řízení.

Navíc šéfovi místního Lékařského odborového klubu Petru Vysloužilovi a jeho zástupci Janu Uhýrkovi už bylo sděleno, že do konce výpovědní lhůty (do 28. února) jim nebude pro překážky na straně zaměstnavatele přidělena další práce.

Je to nezákonné

"Pan Karásek nemá žádnou oporu v tom, aby zakázal předsedovi místního Lékařského odborového klubu vstup do nemocnice či na pracoviště, to funkcionáři udělat prostě nemůže," konstatoval Engel.

Podle něj by měl zasáhnout předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, který podle Engela sliboval účast krajů na bezproblémovém naplňování podmínek memoranda. „Teď nejsme schopni se s ním ani pořádně spojit. To nepovažuji za korektní," posteskl si Engel.

Hašku, pomoz jim! Já pomáhám 

I Haškův spolustraník a hejtman Středočeského kraje David Rath se kloní na stranu Engela. „Michal Hašek by určitě měl aktivně pomoci při řešení krize v nemocnici v Uherském Hradišti," vzkázal Rath ParlamentnímListům.cz s tím, že řešení má v ruce zlínský hejtman Mišák.

"Vyjádření pánů Engela a Ratha mě velmi překvapuje. S hejtmanem Mišákem jsem opakovaně v kontaktu a požádal jsem ho o řešení situace ve zmíněné nemocnici," řekl Hašek s tím, že hejtman Zlínského kraje s lékaři i s ředitelem nemocnice ve snaze najít rozumné řešení jednal. "Doporučil bych Engelovi i Rathovi, aby svou aktivitu také směřovali k podpoře hledání dohody v Uherském Hradišti," dodal.

Engel že mě sháněl?

Hašek navíc neví o tom, že by jej Engel sháněl. "Nemám žádnou zprávu, že by mě pan Engel sháněl, zatímco s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem či šéfkou krajského LOK Lenkou Doležalovou jsem v kontaktu," reagoval Hašek pro redakci překvapeně.

Ten za klíčové označil, že vyjma zmíněné nemocnice probíhá naplňování memoranda bezproblémově po celé ČR. „Ve většině krajů jsou dokonce nad rámec memoranda vracena i ta místa, na která už nemocnice měly náhradu," brání se Hašek, podle kterého Asociace krajů spolu s hejtmany přispěla k dohodě mezi lékaři a vládou a ke zklidnění situace. „Z toho pohledu považuji za zvláštní, jak se pan Engel teď vyjadřuje," uzavřel Hašek.

Ve středu memorandum na svém zasedání schválila vláda. Ta tak podpisem stvrdila, že se zavazuje k jeho naplnění. Prvním krokem by pak mělo být navýšení mezd lékařů o pět až osm tisíc korun hrubého měsíčně, a to už od března.


Čtěte také: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…