Odhad: Ústavní soud zruší pražské volby. Rychetský mlčí

01.03.2011 7:43

Komunální volby v Praze, jejichž regulérnost napadly u Ústavního soudu tři menší strany, by se mohly opakovat. Z důvěryhodného zdroje získalo Aktuálně.cz informaci, že osmi z patnácti soudců je bližší volby odmítnout jako nezákonné, sedm je pro zachování výsledků z loňska.

Odhad: Ústavní soud zruší pražské volby. Rychetský mlčí

Za čtyři týdny by měl Ústavní soud rozhodnout, zda výsledky podzimních komunálních voleb v Praze zůstanou v platnosti, nebo se budou volby opakovat. Podle důvěryhodného zdroje Aktuálně.cz je patnáct soudců pléna Ústavního soudu, kteří o nich budou koncem března rozhodovat, v otázce zrušení či nezrušení voleb rozděleno. Osmi je bližší volby odmítnout jako nezákonné, sedm je pro zachování výsledků z loňska.

Podle zmíněného zdroje, který je dobře obeznámen se situací mezi soudci, se poměr hlasů může vyvinout. Nyní vyplývá jen z výroků, když soudci začali o případu diskutovat. „K hlasování ´naostro´ dosud nedošlo," reagoval stručně předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: „Úvahy o rozložení hlasů v plénu jsou zatím jen na úrovni spekulace," dodal.

Sížnost na výsledky podaly SZ, VV a SNK ED

Na komunální volby v Praze podaly k soudu stížnost Strana zelených, Věci veřejné a SNK ED, kterým uškodil způsob, jakým bylo hlavní město pro volby rozděleno. Stížnost už sice zamítl Městský soud v Praze, ale stěžovatelé postoupili svoji věc nejvyšší soudní instanci. Ve hře je více možností, jak se k problému může Ústavní soud postavit.

Pokud by ústavní soudci dospěli k názoru, že volby v Praze porušily princip rovnosti hlasů a že by se měly opakovat, zruší verdikt městského soudu a případ mu vrátí, aby revidoval své původní rozhodnutí. K tomu postačí osm hlasů. Pokud rozhodne, že se volby opakovat nebudou, potřebuje k tomuto verdiktu devět hlasů.

Rozhodnout by se mělo poslední březnové úterý

Ústavní soud se kvůli pražským volbám sejde v plném složení 29. března. Jeho předseda Pavel Rychetský má za to, že by mohl zároveň i rozhodnout: „Máme tedy prostor čtyř týdnů všechno podrobně prodiskutovat," uvedl Rychetský pro Aktuálně.cz.

K věci:

To pak můžete zrušit všechny volby, brání se Praha u soudu

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici

Primátor Svoboda: Opakování voleb se nebojím. Holt by byly nové

Foto: concourt.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…