Řidiči budou platit pokuty podle příjmů, plánuje resort dopravy

07.03.2011 21:54

Výše příjmů by v budoucnu měla být klíčovým údajem pro postihy za dopravní přestupky. Kdo bere více, měl by více i platit.

Řidiči budou platit pokuty podle příjmů, plánuje resort dopravy

Nový sazebník pokut pro řidiče, který připravuje ministerstvo dopravy, totiž počítá se zohledněním příjmu i se ztrojnásobením maximální výše pokut za nejtěžší přestupky až na 150 tisíc korun.

S novinkami rovnou na vládu?

Revoluce v systému pokut je podle TV Nova součástí novely zákona. "V tuto chvíli probíhá připomínkové řízení, pokud poté nebudou mít další ministerstva žádné výhrady, půjde to rovnou do vlády," sdělil televizi mluvčí ministerstva Martin Novák.

Nejvyšší pokuta, tedy 150 tisíc korun, by podle něho hrozila pachatelům nejtěžších deliktů, tedy řízení bez řidičského oprávnění, pod vlivem alkoholu nebo návykové látky, odmítnutí dechové zkoušky a způsobení nehody se zraněním. Absolutní pokuta by navíc platila pouze pro řidiče agresivní, nebo ty s vysokými příjmy.

Telefonování za jízdy bude drahé

Sazebník upravuje výši pokut ale i u dalších přestupků. Za telefonování za jízdy či použití antiradaru by tak řidič mohl dostat až 20 tisíc korun, naopak menší překročení jízdy by mohl policista vyřešit domluvou.

Připravovaný sazebník počítá oproti tomu současnému pouze se čtyřmi pásmy pokut. Ve čtvrté, nejnižší skupině, by se měly ocitnout přestupky jako překročení rychlosti v obci do dvaceti kilometrů v hodině či parkování na místech pro invalidy.

Policisté by v takovýchto případech ukládali pokuty do třech tisíc korun, mohli by ale také sáhnout pouze k domluvě.

Dále čtěte:

Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…