Vláda ustoupila tlaku. Snížená sazba DPH poroste postupně

10.03.2011 17:11

Vládní koalice chce od 1. ledna 2012 na rok sníženou sazbu DPH ve výši 14 procent. O rok později se obě sazby sjednotí na 17,5 procentech.

Vláda ustoupila tlaku. Snížená sazba DPH poroste postupně

„Koaliční devítka se rozhodla změnit některé úvodní parametry. Od prvního ledna 2012 bude základní daňová sazba 20 procent, snížená daňová sazba 14 procent, a roku 2013 se sjednotí na 17, 5 procentech. S tím bude spojeno hlasování o důvěře vládě," sdělil po jdenání koaličních špiček premiér Petr Nečas.

SLEDUJEME téma důchodová reforma
SLEDUJEME téma DPH

Výnos zhruba 27 miliard korun

„Největší cenou je, že jsme se dohodli," sdělil ministr financí Miroslav Kalousek. „Našli jsme shodu. Naše strana ustoupila. Důchodovou reformu konstruujeme tak, že celkové zvyšování DPH bude postupné a dopady na obyvatele menší. Komunikace na poslaneckém klubu bude asi komplikovaná," řekl ministr dopravy Vít Bárta. Roční výnos z takového kroku by prý měl být zhruba 27 miliard korun. Předpokládá se, že bude nižší tlak na valorizace důchodů nebo daňové slevy na dítě.

Vláda plánuje další debatu s opozicí. „Budeme jim vysvětlovat, že jsme vyjednali maximálně citlivou důchodovou reformu a doufáme, že to pochopí, protože kdyby se po každých volbách měnilo DPH, byla by to tragédie," sdělil Radek John.

Způsob komunikace nešťastný

Kalousek s Nečasem se začali usmívat, protože přišla řeč na mystifikační kousek ministra financí. „Tento způsob komunikace, řečeno společně s Vančurou je poněkud nešťastným," řekl Nečas a Kalousek doplnil: „Mystifikaci lze označit za nevinný žertík, kdyby nešlo o vážnou věc. Když se sejdou šéfredaktoři na takovém jednání, je to vážné. To, že to pánové zveřejnili, považuji za správné, protože teď už všichni vědí, že se sešla lobby vydavatelů."

Kalousek zopakoval, že chtěl vědět pouze o lobbistickém tlaku českých médií. Kalousek totiž ve středu večer v rozhovoru se šéfredaktorem MF Dnes Robertem Čásenským uvedl, že disponuje videonahrávkou z jednání. Ve středu ráno pak uvedl, že šlo o mystifikaci s cílem zjistit, o čem novináři jednali.

SLEDUJEME téma Kalouskova nahrávka

Předseda vlády Petr Nečas navrhne, aby poslanci spojili hlasování o důchodové reformě ve sněmovně s hlasováním o důvěře kabinetu. Vláda byla vystavena mediálnímu tlaku kvůli zvýšení nižší sazby DPH. Návrh kritizoval i prezident Václav Klaus.

Původně vláda uvažovala o tom, že se snížená desetiprocentní sazba DPH od října zvýší na dvacet procent.

Již ve středu předpověděl politolog Bohumil Doležal, že vláda tlaku prezidenta, opozice i médií ustoupí. „Média se jako supi slétají na mrtvolu. Začal to Klaus, přidaly se Věci veřejné, které naštípávají koalici, návrh důchodové reformy pochopitelně kritizuje i opozice. Po té porážce od lékařů utrpí vláda další debakl," řekl pro ParlamentníListy.cz exporadce Václava Klause Doležal.

Psali jsme:
Poslanec ODS o zdražování: Kdo to vyzradil, zaslouží výprask
Část ODS se zlobí na Kalouska kvůli tajné nahrávce. Kníže nic neví
Klaus: Zvyšování DPH není pravicové. Chápu znepokojení občanů
Důchodová reforma rozkládá Véčka, přiznal Huml
Žena, která křičí na ministry, pokračuje: Kalousek je zločinec 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…