Ukřičela ministra, teď vzkazuje: Buď budu spořit, nebo topit

14.03.2011 18:16

Nejprve se matka samoživitelka vypořádala v pořadu Michaely Jílkové s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem, nyní má vzkaz pro celou vládu: Děláte chybu a hledáte úspory na špatných místech. Její názory na možnost spoření na důchod ale nesdílí expolitik Miroslav Macek. který sám sebe označuje za zajištěného rentiéra.

Ukřičela ministra, teď vzkazuje: Buď budu spořit, nebo topit

"Nejlepší cesta do bídy," tak ohodnotila v pořadu Máte slovo situaci kolem důchodové reformy a změně DPH rázná matka samoživitelka. "Vy že chráníte rodiny s dětmi? Vždyť vy je dostanete na úplné dno!" Tím na sebe upoutala pozornost veřejnosti a v nejbližších dnech po vysílání pořadu se stala velmi populární.

Související:


Ministr Martin Kocourek (ODS) se jí snažil trpělivě vysvětlit, že nejchudším a důchodcům budou poskytnuty výrazné kompenzace. To ale evidentně nezabralo. "Z čeho já zaplatím všechny výdaje? Z vašich kompenzací, co nic nevykompenzují? Nebudu moct synovi koupit ani jídlo, oblečení, ani knížky. To byste přeci měli podporovat, ne ničit," pokračovala velmi rozčileně Kateřina Březová, ekologická poradkyně a matka, která se svým dvanáctiletým synem žije na Kladensku.

Co říká samoživitelka na ústupek vlády?

Protože však minulý týden koaliční K9 rozhodla, že daň z přidané hodnoty nakonec nezvýší na plánovaných 20 procent, ale jen na 14,5 procenta s tím, že o rok později daň sjednotí na 17 procentech, ptaly se ParlamentníListy.cz Kateřiny Březové znovu. Vnímá situaci optimističtěji?

"Ne, ani na tomto částečném kroku zpět nelze vidět něco pozitivního. Vláda dělá prostě chybu a hledá úspory na špatných místech. Proč třeba progresivně nezdaní bohaté, proč si nehlídá zisky z hazardu?" odpověděla jedna z nejznámějších matek samoživitelek v Česku.

Podle ní svědčí náhlý obrat vlády o tom, že nebyly udělány žádné anylýzy, vše chtělo být uděláno jen hlavně co nejrychleji. "Rodinám s dětmi, lidem, kteří žijí s dětmi sami, tohle rozhodnutí stejně život neusnadní. Zdražení právě tito pocítí nejvíc. Dobře, můžeme si odpustit dovolenou, nemusíme nikam chodit za kulturou, můžeme i škrtnout v rozpočtu dopravu a chodit všude pěšky. Ale musíme někde bydlet, používat vodu, topit - a to všechno půjde nahoru. Z čeho to budou ti lidé platit? O tom, že by pak zbývalo na úspory na důchod, si pak bude moci většina lidí jen nechat zdát," řekla serveru ParlamentníListy.cz Březová.

Macek: Spořit může každý. Jde o to, jak efektivně

Podle bývalého místopředsedy vlády a odpůrce levicového smýšlení Miroslava Macka, svědčí obrat vlády ohledně reformy o mnohém. "Říkám tomu skvěle politicky a odborně připravená důchodová reforma! Jeden den tak, druhý den zcela jinak, procento daně sem, procento daně tam...ale hlavně "zkomunikovat", jak je to skvělé. Je to nepěkný pohled na ty vládnoucí třtiny ve větru...," uvedl stejně jako na svých stránkách pro ParlamentníListy.cz.

S názorem samoživitelky Kateřiny Březové, že nebude mít na to, aby si mohla spořit, však ne zcela souhlasí. "Víte, spořit se dá i z mála, i z malých příjmů. Je ale fakt, že lidi málokdy chtějí slevit ze svého dosavadního standardu a nechápou, že pokud na to nemají, je nejrozumnější opustit velký dům či byt a nastěhovat se třeba do menšího - čímž mohou získat i nějakou finanční rezervu. Otázkou spoření každého, je však kolik a s jakým efektem. V případě důchodů je to ale velmi sporné. Začne-li člověk spořit ve dvaceti, za dalších 40, 50 let může dojít a také dochází k tolika změnám ve společnosti, politického zřízení, že se dá jen velmi těžko odhadnout, jaký by z toho ten dotyčný člověk měl mít užitek," vysvětlil dále redakci Miroslav Macek.

Nejlepší zárukou pro stáří jsou děti. Dobře vychované a pracovité

Podle něj je přitom rada lehce dohledatelná již v historii starých a většinou velmi bohatých Židů. "Tehdy se ukládala jedna třetina majetku do nemovitostí, druhá do mincí a zlata a třetí třeba do akcií," připomněl Macek. Na otázku, jestli je tedy už nyní jasné, že za několik let přinese důchodová reforma lidem v penzi kýžený efekt, odpověděl s nadsázkou sobě vlastní. 

"Myslím, že v dnešní době je nejlepším spořením na důchod to, když si každý dobře vychováme děti, posyktneme jim řádné vzdělání a budeme je podporovat v pracovitosti. Tím bychom snad měli mít záruku, že nás pak nenechají zemřít někde u plotu v bídě," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Macek.

Češi toho moc nenaspoří. Možná proto, že nemohou

Ekonom Vladimír Pikora připomněl fakt, že Češi toho moc naspořit neumějí. Anebo nemohou. "Reforma způsobí, že značná část dalšího obyvatelstva na úspory mít nebude a i když ano - nikdo jim nyní nedokáže říct, kolik tisíc korun měsíčně by bylo dostatečnou zárukou na to, aby člověk mohl ve stáří důstojně žít. Ty návrhy, které padaly, jsou skutečně vstřícné jen k bohatším vrtsvám obyvatelstva. Ale pokud už teď neměli mnozí lidé na úspory, odkud se vláda domnívá, že najednou lidem ty peníze spadnout, aby mohli spořit? A nastala ta prosperita, kterou se reforma ohání? Perpetum mobile se v tomto ohledu spustit nemůže a nespustí," uvedl Pikora.

Připomněl, že od doby, kdy byl předsedou vlády Václav Klaus, se v naší zemi žádnému dalšímu nástupci nepodařilo předat státní kasu bez dluhů - naopak - ty stále narůstají. "Přesto reforma, jak byla představena, je stavěná na vodě, chybí jí jasná koncepce. To nemůže být ta správná cesta z problémů," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Pikora.


Čtěte také: 


Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…