Drábová: České jaderné elektrárny by měly odolat i zemětřesení

15.03.2011 9:51

Českým jaderným elektrárnám nehrozí takové potíže, jaké ochromily japonskou elektrárnu Fukušima 1, kterou paralyzovala vlna tsunami. České atomové elektrárny v Dukovanech a v Temelíně můžou potenciálně ohrozit především přírodní vlivy. Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové jsou ale obě zařízení postavena tak, aby odolala i případnému zemětřesení, které je u nás ale vysoce nepravděpodobné.

Drábová: České jaderné elektrárny by měly odolat i zemětřesení

České jaderné elektrárny nechystají žádnou mimořádnou prověrku bezpečnosti. Evropské země k takovému postupu vyzvalo Rakousko, které dlouhodobě atomovou energetiku kritizuje. Obě česká zařízení prý splňují požadované standardy a prochází pravidelnými testy různých krizových situací.

„Říká se tomu externí vlivy a u nás připadá v úvahu zejména silný vítr a možnost záplav. Samozřejmě, že velmi důležitou částí hodnocení je i hodnocení seismické, to znamená, že i naše elektrárny jsou zodolněny proti zemětřesení, které v lokalitě s nějakou rozumnou pravděpodobností připadá v úvahu. To znamená maximálnímu rozumně odhadnutelnému zemětřesení," uvedla Dana Drábová pro Český rozhlas.

V elektrárnách se pravidelně testují krizové situace a personál přesně ví, jak při potenciálním ohrožení postupovat.

Související:

Okolí elektrárny Temelín je od roku 1991 nepřetržitě monitorované lokální seismologickou sítí. Podle ředitele Ústavu fyziky Země Masarykovy university v Brně Jana Švancary síť dokáže spolehlivě zachytit zemětřesení do vzdálenosti sedmdesáti kilometrů i dál od jaderné elektrárny:

„Za celou tu dobu jsme nezaznamenali žádné zemětřesení, které by mohlo elektrárnu jakýmkoliv způsobem ohrozit. Vyskytují se zde slabá nebo velmi slabá zemětřesení, kterým říkáme mikrozemětřesení. Takových zemětřesení bylo zaznamenáno mnoho desítek, pouze velmi výjimečně jsou pocítěna obyvateli," dodala Drábová.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…