Benda ke korunnímu svědku: To navrhujete beztrestnost práskače

16.03.2011 12:21

Sněmovna dnes zamítla hlasy koalice a KSČM návrh ČSSD na zavedení institutu korunního svědka.

Benda ke korunnímu svědku: To navrhujete beztrestnost práskače

Kritici se obávali například možného zneužívání. Vláda chystá vlastní úpravu. Nepůjde o korunního svědka, ale o zpřesnění institutu spolupracujícího obviněného. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) ji hodlá předložit na jaře.

Nejvíce se k zákonu vyjadřoval poslanec z ODS Marek Benda. "Tady, co navrhujete, je vlastně návrh, jak dát beztrestnost práskači, to není korunní svědek. Proto navrhuji odmítnutí novely," řekl Benda. Upozorňoval tak na to, že spolupachatel, který by přispěl k objasnění trestné činnosti, by byl beztrestný, nebo dostal nízkou sazbu.
    

Návrh z ĆSSD představil ve sněmovně exministr vnitra Martin Pecina. Ten s kritikou Bendy nesouhlasil. "Ve výboru by podle něho bylo možné jednotlivá ustanovení upřesnit. Institut spolupracujícího obviněného a korunního svědka je něco jiného," zdůraznil exministr. Oba podle něho směřují na jinou cílovou skupinu.

Korunní svědek mohl rozbít mafiánskou strukturu

Institut korunního svědka měl zavést možnost beztrestnosti pro pachatele, který by pomohl rozbít zločineckou strukturu, byť se na její činnosti podílel. O přerušení stíhání měl podle předlohy rozhodovat státní zástupce s písemným souhlasem nejvyššího státního zástupce. Podmínkou by bylo to, že korunní svědek by objasnil zločin s nejnižší sazbou osm let vězení. Podle Martina Peciny (ČSSD) by institut měl odstrašující význam pro mafiánské skupiny.

Předloha ČSSD přitom vyjmenovávala konkrétní trestné činy, které podle autorů souvisí s korupcí. Mezi další podmínky pro možnost přerušení trestního stíhání mělo patřit například to, že případný korunní svědek nespáchal závažnější zločin než ten, který by pomohl rozkrýt. Předloha vylučovala případy, kdy by tento člověk někoho zabil, nebo mu způsobil těžkou zdravotní újmu. Korunní svědek by se také musel zavázat, že podle svých možností nahradí škodu, kterou trestnou činností spáchal. Člověk, který by se tímto svědkem stal, by v pokračujícím trestním řízení vystupoval v roli svědka.
   

Institut korunního svědka byl součástí balíčku, který připravil Pecina ještě jako ministr úřednické vlády Jana Fischera. Sněmovna před volbami návrh podpořila, v Senátu ale neuspěl.

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…