Pracuji a pracuji, hořekovala "Husákova dcera". Sobotka se usmíval

21.03.2011 21:26

Nový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pondělním Hydeparku nalil hořekující divačce v těžké životní situaci do žil optimismus a uklidnil i všechny "obyčejné pracující". Sám se přiznal, že v minulosti také pracoval. Prý ještě na vysoké škole, zavzpomínal.

Pracuji a pracuji, hořekovala "Husákova dcera". Sobotka se usmíval

Novopečený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zahájil své vystoupení v pondělním Hydeparku s kamenným výrazem ve tváři a lehkým úsměvem. Ten mu ze rtů mizel jen zřídka. Například při hovoru o financování jeho nemovitosti.

Na štiplavý dotaz moderátora Daniela Takáče, zda náhrady, které na úhradu svého domu použil, jsou tzv. náhradami na byt, Sobotka reagoval přehnanými neverbálními gesty. Na okamžik mu dokonce z tváře zmizel i úsměv.

Psali jsme:
Seriózní Sobotka, sympaťák Hašek. Politoložka komentuje popularitu

Dům, ne byt, opravoval Sobotka

"Žádný dům nemám, mám byt na sídlišti ve Stodůlkách. Na ten byt jsem šetřil 10 let. Platil jsem ho výhradně bezhotovostně. Nikdy jsem neporušil zákon ani pravidlo nakládání s náhradami," odpověděl razantně na kousavou otázku nový šéf ČSSD.

Po odeznění pro Sobotku nepříjemného tématu se na tvář předsedy ČSSD opět vrátil vlídný úsměv. A to poté, co divačce Adéle z jižních Čech mohl slíbit zlepšení její neradostné životní situace.

Stížnosti Husákových dětí? Voda na Sobotkův mlýn

"Jsem ročník 1970, tedy Husákovo dítě, od doby, co jsem vyšla ze školy, prakticky pořád jen pracuji a pracuji. Moje současná mzda je 7 800,- čistého," hořekovala volající, která se prezentovala jako volička ČSSD.

Usměvavý Sobotka divaččiny stížnosti využil ke kritice pravicové politiky. A slibům, že až se vlády chopí ČSSD, bude "obyčejným lidem" lépe.

"Za naší vlády jsme minimální mzdu každý rok zvyšovali o 400 až 500 korun. Teď se za 4 roky nezvedla ani o korunu. Je to demotivující pro lidi, kteří pracují za nízký příjem," souhlasil Sobotka s kritikou divačky. Slíbil jí, že až se moci chopí jeho strana, minimální příjem bude opět pravidelně zvyšovat.

Více o volbě předsedy ČSSD

Sobotka se v medu nenarodil. Dostal se do něj "až" po škole

V souvislosti s problémy paní Adély pak působil pikantně dotaz dalšího volajícího. "Pan Sobotka je takový medový člověk, chodil vůbec někdy do práce?" dotázal se divák. Ani ten nevyvedl usmívajícího se Sobotku z konceptu.  

"Pocházím z chudé rodiny, na vysoké škole jsem se udržel jen díky tomu, že jsem si přivydělával, moje matka by to neutáhla. A po škole jsem byl zvolen do Poslanecké sněmovny," popsal Sobotka svou krátkou pracovní historii.

O úsměv přišel i podruhé

Po debatě o pochybném financování Sobotkova bytu bylo šéfovi ČSSD v ČT úzko ještě jednou. A to v debatě o odpuštění 26milionové dani muži, v jehož hotelu se ženil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Byl to dlouholetý spor mezi daňovým poplatníkem a daňovou správou. Já jsem s tím jako ministr financí vyjádřil souhlas, tak jako s jinými rozhodnutími. Daňová správa si prostě nebyla jistá, že bude schopná takovou věc ustát," vysvětloval Sobotka. Dodal ale, že celá věc byla prověřena a ukázalo se, že postup daňové správy byl v pořádku.

Hydepark byl po nedělních Otázkách Václava Moravce dalším vystoupením Bohuslava Sobotky v České televizi. Sobotka byl v pátek večer zvolen předsedou ČSSD. V prvním kole ještě vetšinu nezískal, ve druhém kole pak o 19 hlasů porazil Michala Haška.

  • Sobotka předsedou. Škromach: Nedržíš sliby. Falbr: Jsi dobytek

  • FOTOGALERIE: Vítěz Sobotka a Sjezd ČSSD

  • Co také řekl Bohuslav Sobotka:

    O vládních reformách:

    "Naše možnosti jsou omezené, protože máme ve sněmovně 58 poslanců. V Senátu nás opozice přehlasovat nemůže. Můžeme poukazovat na chyby, můžeme ty zákony vrátit do Poslanecké sněmovny, ale jestliže vládní koalice vydrží pohromadě, nejsme schopni zabránit přijetí zákonů."

    O
     legendární Kalouskově složence:

    "Chtěl jsem odeslat do všech schránek dokument, který by na to reagoval. Tehdy vedení strany nepřikládalo té složence takový význam, vývoj událostí ukázal opak."

    O dluzích ČSSD:

    "Faktický dluh mimo sociální demokracii je nyní mezi 70-80 miliony korun.

    O vlastních chybách:

    "Důležitá je reflexe. To, že jsme před sjezdem vedli rozsáhlou debatu, nám pomohlo hledat chyby i u sebe."

    O korupčním jednání členů ČSSD:

    Žádní lidé, kteří se dopustili porušení zákona, dnes ve veřejné funkci nevystupují.

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

    Ukrajina

    Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „To není normální.“ Zdražení kebabu v Německu. Co za tím je? Vážná slova přímo z ulice

    16:53 „To není normální.“ Zdražení kebabu v Německu. Co za tím je? Vážná slova přímo z ulice

    Svět je naruby! Kebab v Německu je nejdražší, co kdy byl! Ta tam je doba, co se klasický Döner nebo …