Klaus novelu zákona o ČNB nepodepsal. Ale ani neblokoval

22.03.2011 16:53

Prezident Václav Klaus se rozhodl, že nebude blokovat zavádění legislativy Evropské unie do tuzemské legislativy. Svůj podpis pod novelu zákona o ČNB však nepřipojí, protože jde o další krok k omezování suverenity českých ústavních institucí, informuje Euro.cz.

Klaus novelu zákona o ČNB nepodepsal. Ale ani neblokoval

Zavádění legislativy Evropské unie do české legislativy už nic v cestě nestojí. Prezident Václav Klaus se rozhodl, že nebude blokovat transpozici evropských nařízení, která se týkají dohledu nad makroekonomickým prostředím v Evropské unii a která v rámci českého právního řádu novelizují zákon o České národní bance, uvádí server Euro.cz.

Svůj podpis však hlava státu pod zákon nepřipojí, neboť jde o další krok k systematickému omezování suverenity českých ústavních institucí. Prezident na tento trend dlouhodobě poukazuje, je jeho kritikem a často apeluje na zákonodárce, aby přejímání evropské legislativy s podobnými dopady zvažovali důsledněji. V minulém roce prezident například vetoval novelu zákona o ČNB, která upravovala budoucí zavedení eura v Česku.

Centrální banka je součástí Evropského systému

Nynější novela přidává do současného znění zákona o ČNB ustanovení, podle kterého je národní centrální banka součástí Evropského systému dohledu nad finančními trhy a spolupracuje s Evropskou radou pro systémová rizika a také s evropskými orgány dohledu nad finančními trhy.

Dohled má kromě národní složky tři nové sektorové orgány s právní subjektivitou. Konkrétně se jedná o Evropský orgán pro bankovnictví, Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění a Evropský orgán pro cenné papíry.

K věci:

Senátoři schválili změny v zákonu o ČNB kvůli nové regulaci EU 

Ministr Kalousek: Novela zákona o České národní bance 

Zdanění finančního sektoru podle vzoru EU je stále nejasné 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…