Paroubek a Zeman? Nejlepší materiál na prezidenty, myslí si Škromach

28.03.2011 10:13

"Jsem připraven pro ČSSD dál pracovat, na druhé straně mi můj odchod ze stínové vlády uvolňuje ruce k rozvíjení dalších témat. Můj odchod ze sněmovny do Senátu mi totiž umožnil, že se mohu zaměřit i na jejich širší okruh," řekl v Týdnu Zdeněk Škromach.

Paroubek a Zeman? Nejlepší materiál na prezidenty, myslí si Škromach

Je stálicí mezi sociálními demokraty, přesto právě opustil stínovou vládu. Sociální problematika, se kterou byl spojován a které se dlouhá léta věnoval i jako ministr, už je mu zřejmě málo. Teď svoji pozornost obrací k tématům o svobodě.

Zdeněk Škromach přiznal, že na odchod z pozice stínového ministra zatím novopečený předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nijak nereagoval. "Čekal jsem, že zareaguje pozitivně s tím, že mu dávám prostor, aby si jako stínový premiér mohl sestavit novou stínovou vládu," konstatoval jen Škromach s tím, že by však stínovou vládu opustil i v případě, kdyby usedl na post předsedy strany Michal Hašek.

Svoboda? 99 procent lidí je stále sledováno kamerami, i když nic neudělali

Vzhledem k tomu, že má tedy v současné době víc času na to o některých věcech přemýšlet, připustil v rozhovoru Škromach to, že velmi zajímavým tématem, které ho nyní láká, je otázka svobody a toho, do jaké míry je dnes naše společnosti manipulovaná.

"Třeba i to, jak dochází k porušování presumpce neviny. Všude jsou také spousty kamer pod záminkou boje proti terorismu, přitom je monitorováno 99 procent lidí, kteří nic neudělali," podotýká Zdeněk Škromach.

Podle Škromacha je Senát pro něj novým životabudičem, který mu otevírá možnost a prostor se šířeji věnovat dalším věcem. Podobný pocit má možná i proto, že se stal novým místopředsedou Senátu (vedle své funkce místopředsedy ČSSD).

Oslovení "dobytek" od Falbra ho překvapilo

O nedávném sjezdu ČSSD v rozhovoru mluví Škromach poměrně spokojeně, byť na hlavně personální otázky odpovídá velmi stručně, většinou jen v holých větách. Možná z opatrnosti. Na otázku, že ale sjezd nebyl zcela pohodovou záležitostí, když právě na něj křičel Richard Falbr a tituloval ho jako dobytek, odpověděl Škromach také nepřímo.

"Mě to od něj velmi překvapilo. Známe se dlouhá léta ještě z dob, kdy jsme byli v odborech. pamatuju, jak jsem stál na Staromáku a vzniklo tehdy heslo: Falbr, táta pracujícího lidu...Proto mě překvapilo, kam až dospěl. Možná má na něj Brusel zvláštní vliv. Dodnes jsem totiž nepochopil, proč proti mě takhle vystoupil. Asi emoce..," řekl Škromach.

Připomněl, že v nedávné době takto Falbr napadl prý i Valtra Komárka za to, že údajně špatně vychoval svého syna, poněvadž podle něj píše příliš pravicově. "Podle mě Falbr ztratil naprosto soudnost. Na rozdíl od něj, který mně odmítl podat ruku s tím, že jsme dobytek, mně však lidé na sjezdu ruce podali. A byli jich stovky," doplnil Škromach.

Zeman neměl proti naší straně kandidovat. Ale bavíme se spolu dál

Podle Škromacha, který byl v minulosti pokládán za "zemanovce", nastal i v tomto směru určitý vývoj. "Miloš Zeman neměl odcházet ze strany, neměl proti nám kandidovat, ubral nám hlasy. Ale neznamená to, že bych se s ním nebavil," uvedl.

Částečně si pak Škromach postěžoval na to, že před sjezdem plnil roli bleskosvodu - odváděl Paroubkovy blesky od Sobotky i od Haška. A něco ho to stálo. "Když vám někdo vynadá do lenochů, ničí vám to prestiž. Ale já vím, jak to celé bylo, lidé kolem Paroubka umějí manipulovat s mediálními výstupy...Podle mě problém byl, že Jirka (Paroubek) nechtěl komunikovat. Vloni v létě jsme se pokoušeli mu najít nějaké místo,  protože strana se má o své bývalé předsedy postarat. Mohl někde dělat velvyslance. Prezidentskou funkci jsme mu však nabídnout neuměli..," popsal dál Škromach.

Paroubek na Hrad? Nebylo by to rozumné řešení, říká Škromach. Ale...

Na konkrétní dotaz, zda by se Škromachovi Paroubek na Hradu líbil, odpověděl jen, že by to nebylo rozumné řešení.

"Mám proto spoustu informací, které však nechci hrát přes média. Nebudu jako ti, co píší paměti a vymýšlejí si spoustu věcí o lidech kolem. Je to nedůstojné," uvedl Škromach s tím, že podle navrhovaných kandidátů na prezidenta v současnosti má pocit, že prezidentem už může být kdekdo. Koho by však navrhl on sám, neřekl - odkázal se na to, že by to pro danou osobu mohl být smrtelný polibek.

"Jména neříkám. Ale je škoda, že naši předsedové Zeman i Paroubek skončili tak, jak skončili. Že nenašli způsob, jak zůstat nad věcí. Oni by byli skutečně tím nejlepším materiálem na prezidenty," uzavřel Zdeněk Škromach téma prezidentské volby v rozhovoru pro časopis Týden.

Čtěte také:
Sjezd ČSSD začal, Paroubek straníkům vynadal na dálku
Sobotka předsedou. Škromach: Nedržíš sliby. Falbr: Jsi dobytek
Drsný Škromach: Ať Paroubek jde. Neměl by si ale zapomenout Ratha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, olb

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…