Církevní restituce odblokoval zahradník

29.03.2011 7:58

Ústavní soud (ÚS) učinil důležité rozhodnutí v otázce církevních restitucí. Povolil prolomení blokace majetku, který stojí na církevních pozemcích. Ty jsou kvůli nevyřešených restitucích zablokovány.

Církevní restituce odblokoval zahradník

Ústavní soudci rozhodli, že je v individuálních případech možné prolomit blokaci církevního majetku. Fakt, že politici řeší problém církevního majetku už 19 let, by neměl způsobovat nové křivdy lidem, kteří majetek v devadesátých letech získali od státu v dobré víře.

Zahradnictví prolomilo dlouholetou nečinnost

Rozhodlo se tak v případě majitele zahradnictví, který o zablokovaný majetek vedl spory devět let. Získal budovy zahradnictví v roce 1992 v rámci privatizace. V roce 1999 mu ale pozemkový fond oznámil, že pozemky jsou blokovány v rámci procesu církevních restitucí.

Podnikatel požádal o převedení pozemků do svého vlastnictví, ale soudy opakovaně prohlásily, že je získat nemůže.

„Stát, který je vlastníkem jenom v důsledku své nečinnosti, pozemky nepotřebuje, dal to najevo už v roce 1992. Devatenáct let trvající nečinnost českého státu porušuje moje občanské práva," řekl podnikatel serveru Aktuálně.cz.

Soudy nehleděly na vlastnická práva majitele

Rozhodl se proto dát stížnost k Ústavnímu soudu, protože stát prý brání rozvoji jeho podnikání. Senát ÚS s předsedkyní Ivanou Janou a soudkyní zpravodajkou Eliškou Wagnerovou potvrdil, že došlo k poškození práv podnikatele.

Podle soudců se majitel zahradnictví choval poctivě a obezřetně a bez vlastního přičinění se dostal do situace, kdy nemá žádné zastání. Předchozí rozhodnutí soudů prý nebraly v potaz vlastnická práva majitele zahradnictví. ÚS zrušil jejich verdikty. Soudy tak musí celou záležitost projednat znovu.

Ústavní soud navíc uvedl, že zákonodárci porušili princip právní jistoty a důvěry v právo, protože neschválili církevní restituce ani 19 let poté, co to deklarovali v zákoně.

Komunistický režim zabavil církvi velkou část majetku. A kvůli blokačnímu paragrafu v zákoně o půdě z roku 1991 nejde původně církevní majetek převádět do vlastnictví jiným osobám.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zneužitý atentát? Žantovský sekl „odborníka“. Trefil se mu do vzdělání

4:44 Zneužitý atentát? Žantovský sekl „odborníka“. Trefil se mu do vzdělání

TÝDEN V MÉDIÍCH Smutný je pohled na média, která se uchylují k výkřikům, že šiřitelé ruské propagand…