Podrazil jste mě, vyslechl si Vondra. A mlčel

30.03.2011 10:42

Ministr obrany Alexandr Vondra evidentně nehodlá být pouhým vykonavatelem požadavků, které mu adresuje TOP 09. Před týdnem při jednání koaličních špiček slíbil odeslat text svého projevu pro sněmovnu předsedovi klubu Petru Gazdíkovi, což ale nedodržel. I proto mu šéf poslanců TOP 09 na včerejší K9 vpálil, že už mu nemůže důvěřovat.

Podrazil jste mě, vyslechl si Vondra. A mlčel

Místopředseda ODS Alexandr Vondra si v posledních dnech příliš nedělá z toho, k čemu ho v souvislosti s kauzou ProMoPro tlačí koaliční partner TOP 09. Podle informací MF Dnes souhlasil před týdnem s tím, že napíše kajícný projev, který přednese ve sněmovně a na oplátku nebude TOP 09 požadovat jeho odstoupení. Při přípravě projevu, v němž musela padnout slova omluva, pokora a věta: Přijímám politickou odpovědnost, mu dokonce radil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Hotový projev měl Vondra ještě před jednáním ve sněmovně poslat předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 Petru Gazdíkovi. Přestože slib nedodržel, zaručil se za něj Gazdík u svých poslanců s tím, že se Vondra veřejně omluví, a přemluvil je ke zdrženlivosti. Obsah a tón projevu, s nímž ale ministr obrany potom předstoupil před sněmovnu, rozpálil zákonodárce TOP 09 doběla.

SLEDUJEME téma kauza Vondra

Gazdíkovým výtkám se ministr vůbec nebránil

„Slíbil mi text projevu poslat a nedodržel to," potvrzuje šéf poslanců TOP 09 pro ParlamentníListy.cz, jak ho Vondra zklamal. Nebylo se proto čemu divit, když ho po zmíněném projevu vyzval Gazdík k odstoupení z vládní funkce. Vondrovo počínání bral jako podraz a v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že TOP 09 bude chtít, aby se Vondra za ODS nezúčastňoval v budoucnu jednání K9.

Toto úterý se při dalším jednání koaličních špiček oba politici znovu setkali tváří v tvář. „Vyčítal jsem mu, jaký podraz na mě udělal. Jen pokrčil rameny a neměl pro to žádné vysvětlení. Dělalo to na mě dojem, že moje výtky přijímá, vůbec se jim nebránil," popisuje Gazdík pro ParlamentníListy.cz, jak odevzdaně Vondra reagoval.

TOP 09 už Vondrovi nemůže důvěřovat a na K9 ho nechce

„Řekl jsem mu, že jsem si ho vážil jako disidenta, ale po tom, co nám provedl, už mu nemůžeme důvěřovat," dodává předseda poslaneckého klubu TOP 09. Proto zopakoval výzvu nejsilnější vládní straně, aby se už její místopředseda nezúčastňoval dalších jednání K9. ODS však na tento požadavek nepřistoupila.

K věci:

Zavolali jsme Landovskému, co říká na Vondru. Takhle to dopadlo 

Vondrovo nové trápení. Dával práci podezřelému muži 

Kauza Vondra: Lidé si všimnou, jakou má Kalousek moc 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…