Věci veřejné jsou ve ztrátě. I přes štědré dary od podnikatelů

31.03.2011 11:36

Věci veřejné v loňském volebním roce hospodařily se ztrátou 12,6 milionu korun. Příjmy strany za rok 2010 činily 101,8 milionu, výdaje 114,4 milionu korun. Strana své financování zveřejnila ve čtvrtek na tiskové konferenci ve svém sídle. O den dříve své finanční poměry zveřejnil jeden z lídrů strany, ministr dopravy Vít Bárta.

Věci veřejné jsou ve ztrátě. I přes štědré dary od podnikatelů

Většinu celkových příjmů strany činil státní příspěvek ve výši 78 milionů korun. Finanční dary Věcem veřejným přinesly dalších 22 milionů. Nejvíce peněz straně daroval podnikatel Zdeněk Bakala, přispěl šesti miliony. Bakala podaroval také další strany vládní koalice TOP 09 a ODS.

Straně posílají peníze sami véčkaři

Další peníze straně věnovali její členové. Bárta přispěl 1,4 milionu, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský 2,4 milionu, jeho dnes již bývalá firma PHAR Service straně přispěla částkou 400.000 korun. Poslanec a podnikatel Michal Babák vložil na účet Věcí veřejných 2,2 milionu korun.

Rovné čtyři miliony pak straně daroval Lukáš Semerák, který je společně s Bártou, Babákem a Jankovským zakladatelem Klubu angažovaných podnikatelů, jenž se rozhodl podporovat stranu prostřednictvím transparentních finančních darů. Další peníze straně darovala například Střední škola Educhem či firma EMPL-Liberec. Zhruba půl milionu strana vydělala na provozu své akademie a dalších aktivitách.

Nejdražší byla předvolební kampaň

Nejvíce peněz strana vynaložila za předvolební kampaň. Výdaje za propagaci, průzkumy a další přidružené položky činí 93 milionů korun. Více než 15 milionů Věci veřejné zaplatily za nákupy vybavení a reklamní předměty. Výdaje na mzdy v loňském roce činily 3,9 milionu korun, na dary a poplatky za volby dalších zhruba 1,9 milionu. Na dani z příjmu strana zaplatila 42.000 korun.

Výsledkem hospodaření strany za rok 2010 je ztráta v celkové výši 12,592.000 korun. Ke konci loňského roku měla strana závazky smluvním dodavatelům dosahující hodnoty 24,5 milionu, závazky za zaměstnance činily 450.000, závazky z daní 9000 korun. Strana nemá žádnou půjčku ani úvěr.

Kvůli dluhům málem v insolvenci

Věci veřejné se dostaly kvůli nesplácení závazků do problémů letos v březnu, kdy na ně podala insolvenční návrh Médea a.s. mediálního magnáta Jaromíra Soukupa. Celková pohledávka byla vyšší než 12 milionů korun. Spor skončil smírem a Soukup návrh stáhnul.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…