Škárka (VV): V boji o reformu nesmí vyhrát emoce

08.03.2011 15:52

V nedělních Otázkách Václava Moravce se můj kolega poslanec Michal Babák (VV) vyjádřil, že nepodpoříme důchodovou reformu, pokud nebude vysvětlena. Nejprve musím říct, že vyjádřil svůj názor, nikoliv názor klubu VV.

Škárka (VV): V boji o reformu nesmí vyhrát emoce

Druhý, pro mě nepochopitelný aspekt je, že pokud se K9 dohodla, tak proč tuto dohodu zase porušujeme. V neposlední řadě pak naprosto nerozumím, co to znamená „vysvětlit" občanům. Osmdesát procent z nich se o politiku nezajímá.  A když, tak buď u planých pivních žvástů nebo pobavením se u stupidních pořadů jako je např. „Politická střelnice". Jak těmto lidem vysvětlit lépe důchodovou reformu, to opravdu nevím.

Osobně z důchodové reformy také nadšený nejsem. Propojení s DPH, dorovnávání z důchodového účtu deficitu rozpočtu, nedostatečné nesnížení daňových a sociálních odvodů zaměstnanců a zaměstnavatelů, nesmyslné výjimky z jednotné sazby z DPH nejsou parametry, proč by se mi měla důchodová reforma líbit. Na druhou stranu je to takto dojednáno a nezbývá, než vládní návrh podpořit. V tuto chvíli je nezbytné mít alespoň trochu racionální důchodovou reformu.

Z celé této debaty o důchodové reformě jsem smutný ještě z jiného důvodu. Seriozní odborné debaty či výstupy (např. Bezděkovy komise) jsou dávány na jednu roveň s laickým, emotivním „hlasem lidu". Naprosto nechápu, jak se hrdinkou dne mohla stát „slepice" samoživitelka, která v pořadu „Máte slovo"  pokřikovala na ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka nadávky bez jediného logického argumentu. To, že je samoživitelka a nemůže děti uživit, není argument, buď se měla líp učit a víc vydělávat, nebo si nepořizovat děti.  Naprosto pak nechápu, jak se veřejnoprávní televize může snížit k takovému typu pořadu. Přínos pořadu do diskuse o reformě je nulový. Ale co se divím, že má snad na našem televizním trhu vzniknout televizní kanál „pro ženy", který bude zaměřen na bezduché, prázdné telenovely. Určitě takovému projektu neberu právo na existenci, ale přeji mu, aby zkrachoval co nejdříve.

Vyšlo na blog.idnes.cz

SLEDUJEME téma: DPH, Důchodová reforma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Škárka - profil

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …