Zrušme vojenský úřad Brdy, volá resort obrany

06.04.2011 7:59

Návrh na zrušení vojenského prostoru mezi Středočeským a Plzeňským krajem čeká ještě na schválení ministra obrany Alexandra Vondry (ODS). Souhlasit s ním bude muset ale i vláda a parlament.

Zrušme vojenský úřad Brdy, volá resort obrany

Ministerstvo obrany chystá zrušit třetí největší vojenský újezd Jince neboli Brdy, rozkládající se mezi Středočeským a Plzeňským krajem. Informuje o tom středeční deník E15. Podle dokumentů, které má list k dispozici, doporučil cvičiště u jinecké dělostřelecké posádky zrušit generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. 

Slovo má Vondra

Návrh nyní musí schválit ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Kvůli novelizaci příslušného zákona bude nutný souhlas vlády a parlamentu, s převodem území budou muset rovněž souhlasit krajské a místní samosprávy, poznamenal list. 

Zdroje blízké ministerstvu se shodují, že rozhodování bylo obtížné, protože generální štáb dlouhá léta úporně trval na zachování všech pěti vojenských výcvikových prostorů - Boletic, Brd, Březiny, Hradiště a Libavé.

Hlavní důvod: peníze. Ale nejen ty

Nakonec Vylita po posouzení ekonomických, ale především vojenských kritérií upřednostnil Jince. Jejich roční provoz vyjde zhruba na 100 až 150 milionů korun, po případném uzavření tamní posádky by úspora mohla být ještě vyšší, píše E15. 

Rozloha prostoru Brdy je 260 kilometrů čtverečních. Z toho 90 procent tvoří lesní porosty, zbytek využívá armáda. Na území se nachází specializovaná dělostřelecká, tanková, protitanková a letecká střelnice. Už několik let ji využívají rovněž vojáci členských zemí NATO v rámci cvičení Létající nosorožec. 

Po zániku cvičiště by se musela přemístit 13. dělostřelecká brigáda a její 132. dělostřelecký oddíl, které sídlí v Jincích. České dělostřelce by tak potkal podobný osud jako jejich slovenské kolegy z vojenského újezdu Javorina. Po vleklých diskuzích Slovensko tento prostor podle deníku  E15 zrušilo začátkem roku.

Více čtěte:

Brdy nejspíš peníze za radar nedostanou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…