SANEP: V březnu by sněmovnu ovládly levicové strany

06.04.2011 12:19

Březnový průzkum společnosti SANEP prozradil, že u veřejnosti se větší podpoře nyní těší levicové strany. ČSSD a KSČM by získaly dohromady 107 poslaneckých křesel, zatímco stávající koalice by se musela spokojit s 93 mandáty. Aféry vládních stran k tomu ale podle oslovených politologů přispívají jen částečně.

SANEP: V březnu by sněmovnu ovládly levicové strany

Volby do Poslanecké sněmovny by na konci letošního března podle průzkumu společnosti SANEP skončily vítězstvím ČSSD. Levice, tedy ČSSD a KSČM, by tak ve sněmovně disponovala většinou 107 hlasů. Stávající vládní koalice (ODS, TOP 09 a VV) by měla 93 hlasů, což je o tři méně než v předchozím sledovaném období.

Ke zvětšení rozdílu mezi nynější opozicí a koalicí přispěl zisk 35,4 procenta pro ČSSD, který je o 1,3 procentního bodu vyšší než v minulém sledovaném období, ale především ztráta TOP 09, která si pohoršila o tři procentní body na nynynějších 15,3 procenta. Lehce si na 18,3 procenta polepšila ODS (plus 0,7%), KSČM je na 13 procentech (plus 0,1%), zatímco Věci veřejné klesly na 7,9 procenta (mínus 0,2%).

Zpráva agentury SANEP ZDE

Během volebního období opozice tradičně sbírá hlasy nespokojených

„To je potvrzení několik měsíců trvajícího trendu, který je typický pro průběh volebního období, kdy vládní strany ztrácejí a opozice má potenciál sbírat hlasy nespokojených. Aféry koaličních stran jsou tak jen dalším kamínkem do mozaiky. Lidé si totiž obecně nedělají iluze, že kdyby byly u moci jiné strany, že by se aféry neobjevovaly," říká pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Just.

„Snižování preferencí koaličních stran odráží hlavně nespokojenost s chystanými reformami, protože jim lidé nerozumí ani nevěří. Veřejnost vnímá politiky jako neschopné řídit zemi, a to, že se ODS pere s TOP 09 v kauze ProMoPro nebo že se Věci veřejné sypou jako domeček z karet, je až druhotné," přidává se pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Do krajských voleb se koaličním stranám sotva podaří voliče získat

Podle Justa vládě ještě více než strach lidí z reforem škodí to, že často střídá názory. Co platí jeden týden, je ve druhém revokováno. I proto nečeká, že by v nejbližších, tedy krajských, volbách koalice slavila úspěch. „V krajských volbách lidé obvykle zohledňují, kdo je u vlády, a proto vytvářejí alternativní vítěze k těm, co vládnou na celostátní úrovni. Existuje při nich proto potenciál pro opoziční strany, ale jsou i známkou za fungování stávající vlády," upozorňuje Just.

„Nemyslím si, že by vzrůstající nedůvěru ke koaličním stranám mohla vláda do krajských voleb nějak urovnat. Už se dostala na tak sestupnou křivku, že se ten sešup zastavit nedá," míní Jelínek, jenž poukazuje na to, že se lidé rozhodují především podle dopadů na ně samé. A tady by podle něj mohla sehrát významnou roli nespokojenost s chystaným zvýšením DPH.

Lidovci by zůstali těsně před branou sněmovny

Žádné jiné strany by se do parlamentu nedostaly. Nejblíže ke vstupu by měla KDU-ČSL, kterou by nyní volilo 4,8 procenta lidí, což je o 0,9 procentního bodu více než při posledním průzkumu. Ostatní strany se k hranici nutné pro vstup do sněmovny nepřiblížila. Internetový průzkum společnosti SANEP se uskutečnil ve dnech 24. až 30. března a zúčastnio se jej 12 085 dotázaných ve věku 18 až 69 let.

K věci:

SANEP zjistil debakl ODS. Doplácí na kauzy ministrů 

SANEP: Lednové volby by vyhrála ČSSD. Lidovci by neuspěli

ODS se zvedá, ČSSD ztrácí, ukázal výzkum

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…