John: Nečasovi jsem sms zprávu k jednání K9 zaslal, ale on mlčí

11.04.2011 13:00

Zatímco prezident Václav Klaus jasně národu sdělil, že demisi ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání dalších ministrů Věcí veřejných Josefa Dobeše a Radka Johna přijme poté, až bude na stole další plán na fungování vlády, tak předseda Věcí veřejných krčí rameny. Nečasovi prý John posílal sms zprávu na svolání K9 již včera. Ovšem od té doby podle Johnových slov premiér mlčí.

John: Nečasovi jsem sms zprávu k jednání K9 zaslal, ale on mlčí

Premiér Petr Nečas (ODS) to nyní bude mít těžké. Prezident Václav Klaus totiž v poledne na krítkém brífinku jasně řekl, že přijme demisi tří ministrů jen v případě, pokud bude mít na stole plán dalšího fungování vlády. Promptně na to ale zareagoval předseda Věcí veřejných Radek John.

„Premiérovi jsem poslal již včera sms zprávu s výzvou na jednání K9, kde by se další fungování vlády řešilo, ale zatím mi premiér Nečas neodpověděl tak, že by dal termín,"  zmínil John v rozhovoru pro ČT24.  „VV nejsou firmou ABL, já bych si netroufal tvrdit to, co říkají ostatní koaliční partneři," zmínil dále po slovech Klause John. Podle něj je paranoia, že by ABL ovládla politiku.

John ale již před Klausovým projevem médiím řekl, že  VV chtějí svolání K9 ještě dnes. "Pokud to ODS myslí s dodržování koaliční smlouvy vážně, pak se musí lídři stran vládní koalice sejít ještě dnes. Odvolává se přitom na část koaliční smlouvy, v níž stojí, že premiér musí změny na ministerských postech probrat s koaličními partnery a ne pouze odnést na Hrad návrhy na odvolání ministrů," připomnněl předseda VV a ministr vnitra John.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Také podotkl, že chce, aby Věci veřejné měly na jednání K9 rovnocenné postavení, nikoliv aby se ODS a TOP 09 chovaly k nejmenší vládní straně jako k prvňáčkům.  "Opravdu jsme si nemysleli, že ty dvě strany, které se podílely na tunelování veřejných zakázek, nás budou vychovávat," pronesl.

John také přitakal na to, že ABL skutečně dala před volbami peníze pro stranu VV, ale je to prý jen 8 až 9 miliónů. „Nemáme žádné kmotry a žádné skryté účetnictví. Akcionář ABL dal VV dar a ten je normální záležitostí a je to zaneseno v účetnictví. To už ale bylo známo dřív, nic jsme nedělali po tmě a pod stolem," vysvětlil.

John: Babák peníze prokáže, v to věřím

John se vyjádřil i k nové aféře svého kolegy z VV Michala Babáka. Prý spoléhá na to, že Babák skutečně dodá doklady a bezpečně prokáže, kde vzal peníze, které vložil do strany.

Čtěte také:
Respekt lže. Peníze jsem nedostal. Vše jsem si vymyslel, tvrdí Škárka 

OBRAZEM Emotivní Bárta
OBRAZEM Tajná schůzka u Bárty

Ekonomický expert Věcí veřejných Michal Babák totiž podle Respektu nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany. Informuje o tom týdeník Respekt ve svém pondělním vydání.

„Nám je velmi líto, že tato vláda je samá aféra. My dodržíme koaliční smlouvu, pokud  ji dodrží všichni ministři a to na základě presumce viny," dodal pak nakonec pro ČT 24 John.

Věci veřejné totiž podmiňují další podporu kabinetu tím, že budou odvoláni také ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ministr obrany Alexandr Vondra a ministr zemědělství Ivan Fuksa (oba ODS).

Tluchoř: Ústava je nadřazená

Jak si ale vysvětluje postoj Klause šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř? Dal najevo, že postoj Klause moc nechápe. "Máme Ústavu ČR a ta jasně říká v článku 74, že prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. Tam nic o nějakých plánech A, B, C ani A, B, L není. To je jasná řeč ústavy. Tam není nic o žádných plánech s jednáním na K9 nebo potažmo o ABL ani slovo," ironizoval Tluchoř v rozhovoru pro ČT24 postoj Klause. "Premiér dal v pátek jasně najevo, že vše bude činit v souladu s ústavou," vysvětlil.

"Vítám ale debatu o řešení hledání východiska. Máme koaliční smlouvu a já pevně věřím, že jsme schopni tu krizi řešit. Ale opakuji, ústava je nadřazena debatám o koalici," dodal Tluchoř.

Ani on prý ale nezná nějaký termín schůzky K9. "Nejsem o tom ifnformován. Ale nepochybně premiér má různé plány na řešení situace  a do toho může být zahnruta celá škála různých jednání, tedy i K9," doplnil šéf poslanecké frakce.

Od novinářů chtěli občanky

VV vyzvaly ke svolání jednání ve formátu K9 už o víkendu. Stalo se to poté, co zástupci véčkařů odešli z jednání koaličních lídrů poté, co představitelé ODS a TOP 09 dali na stůl požadavek na odchod tří ministrů Věcí veřejných včetně předsedy strany Johna.

Český rozhlas uvedl, že předsednictvo VV dnes jednalo za mnohem přísnějších bezpečnostních opatření. Novináři před vstupem do sídla strany museli ukazovat občanské průkazy, jinak je ochranka nechtěla pustit dovnitř. Po několika minutách ale bylo opatření kvůli stížnostem novinářů zrušeno.

Související:

Čtěte také:

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…