Nečas ztrapňuje Johna: Seděl a mlčel. Mluvil Bárta

11.04.2011 7:21

Premiér Petr Nečas odvolal Radka Johna, protože nebyl spokojený s jeho prací na ministerstvu vnitra. Vnitro podle premiéra řídil Bárta, s Johnem nemělo smysl o resortních záležitostech vůbec hovořit. Nehodlá připustit výměnu jednoho ministra za druhého. Řekl to v rozhovoru pro MF Dnes.

Nečas ztrapňuje Johna: Seděl a mlčel. Mluvil Bárta

Nečasovi vadila „chladnokrevná úvaha Víta Bárty, že politická moc má být pouze jakýmsi prostředkem k uplatnění ekonomických cílů". Podobné řeči prý může vést byznysmen, ale ne politik.

Vnitro řídil de facto Bárta

V pondělí Nečas předá prezidentovi rezignaci ministra Bárty a spolu s ní také návrh na odvolání ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše. Premiér není spokojený s hlemýždím tempem reformy vysokých škol.

Odvolání Johna zdůvodňuje Nečas tím, že na jednání o ministerstvu vnitra se dostavoval Bárta. „Fakticky všechna důležitá rozhodnutí, 99 procent, která se týkala ministerstva vnitra, byla projednávána s panem Bártou, nikoliv s panem Johnem," řekl John deníku MF Dnes.

„Mohl jsem hrát tyto laciné hry, ale věděl jsem, že když chci něco dohodnout, tak nemá význam jednat s panem Johnem," vysvětlil Nečas, proč od jednání Bártu nevyhodil. John měl snahu vysvětlovat svůj postup, ale premiér se tomu jenom usmíval. Pochopil, že vnitro de facto řídí Bárta.

John nestačil na resort vnitra. Bárta teď získá full time job

V Bártově bytě se prý scházeli vedoucí funkcionáři ministerstva vnitra spjatí s Věcmi veřejnými, kde dostávali úkoly. Nečas se obává, že pokud Bárta přestane být ministrem dopravy, získá mnohem větší vliv.

"Tím, že teď přestane být pan Bárta ministrem dopravy, má rozvázané ruce a může to vzít jako full time job, byť skrytě," předpokládá Nečas. 

Nečas nejdříve akceptoval, že John nemá manažerské zkušenosti a přišel na resort, který neznal. Proto mu toleroval rady od „zkušenějšího kolegy". Předpokládal ovšem, že John postupně přebere větší a větší díl práce a rozhodování. Nečas se údajně chystal na reorganizaci vlády během několika měsíců a Johna chtěl stejně odvolat.

Není možná výměna kusu za kus

Premiér nechce, aby Věci veřejné dále vedly resort ministerstva vnitra. Kdokoliv z této strany by byl podezřelý, že je součástí byznys plánu Víta Bárty. Přesto nechce celou stranu házet do jednoho pytle.

„Není možné připustit, že je to nějaká výměna několika kusů za jiné kusy," odpověděl Nečas na otázku o odvolání Alexandra Vondry nebo Miroslava Kalouska. Vondra prý přijal politickou zodpovědnost za jeho minulé působení a kauza ProMoPro je teď vyšetřována policií.

Demise vlády je možná

Reorganizace vlády by se ale mohla dotknout všech tří stran. „To nejhorší, co se politikovi může stát, je, když začne žít s pocitem, že má všechno jisté. Naopak je pro každého politika, zdravé, žít s určitým pocitem nejistoty," řekl Nečas o možné demisi celé vlády.

Nečas nevyloučil, že by na něj mohla agentura ABL najít kompromitující materiály. Prý by se ale nenašlo nic, za co by nebyl ochoten převzít odpovědnost.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Související:

reklama

autor: vfe

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …