Zdravotnické odbory hrozí opět protesty. Kvůli asociálním reformám

12.04.2011 12:33

Odboráři chtějí donutit politiky, aby změnili návrhy důchodové, zdravotnické a sociální reformy. Chtějí vyčkat do 21. dubna, kdy se má sejít tripartita, tedy zástupci zaměstnanců, zaměstnavatelů a vlády. Pokud se tam na úpravách nedohodnou, hrozí protesty.

Zdravotnické odbory hrozí opět protesty. Kvůli asociálním reformám

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková upozornila, že to vzdáleně vypadá, že vláda s odbory o všem mluví, a vše s nimi prodiskutovává, ale to podle ní není pravda. Podle ní ale není jasné, o čem by se mělo 21. dubna debatovat, když už vláda skoro všechno schválila.

 „Mělo se toho 21. dubna mluvit o důchodové reformě, reformě zdravotnictví, sociální reformě. Část reformních změn ve zdravotnictví byla novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění ve vládě už schválena. Stejně tak byla schválena i důchodová reforma. Proto nevíme, o čem ta debata má být, když si vláda ty změny a zásadní věci už schválila sama a přitom si je na tripartitě měla s námi 21. projednat," uvedla Žitníková pro Radio Česko.

Podle ní nebude jiné východisko, nežli protesty. „Právě zasedá na odborovém svazu zdravotnictví  a výkonné péče Výkonná rada odborového svazu a ta se zatím jednomyslně usnesla na tom, že všechny připravované reformy jsou asociální a poškozují naše členy," upozornila Žitníková.

Vadí i zdravotnická reforma

Vláda minulou středu schválila navýšení poplatků za pobyt v nemocnici a zrušila zákaz připlácení si za lepší, nadstandardní péči. "Co se týče péče ve zdravotnictví, tam je ale otázkou, co je to lepší péče. Vláda, aby schválila možnost připlácení na lepší péči, tak tu péči, která je standardní, tak ji vyjjmula a občan si tak doplatí na tu péči, která je dnes běžná," upozornila Žitníková.

Vysvětlila, že vláda tak učinila proto, že ve veřejném zdravotním pojištění nejsou peníze a ty teď chce dostat touto formou od lidí. "To ale odborům na té reformě vadí," dodala.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…