Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby

12.04.2011 14:27

ParlamentníListy.cz mají informace ze zasedání poslaneckého klubu ODS od jednoho z jeho členů. V zásadě zde zaznívaly dva postoje: pokusme se zachránit trojkoaliční projekt, dokud nebudou vyčerpány všechny možnosti a druhý byl: „předčasných voleb se nebojíme.“

Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby

Poslanci se vesměs shodovali, že informace o napojení Věcí veřejných na ABL jsou alarmující a „deABLizace" Véček je nutná.

SLEDUJEME témata vládní krize a peníze za mlčení ve VV
OBRAZEM Další den patu

Dva hlasy

Pak zde zaznívaly v zásadě dva hlasy: ano, problém ABL je velký, ale neměli bychom opouštět koaliční projekt, když nevíme, jakým bude krok B a dokud nevyčerpáme všechny možnosti. V tomto smyslu se měli vyjadřovat Pavel Bém, Marek Benda, Boris Šťastný, David Vodrážka a senátor Alexandr Vondra.

související: Spor v ODS: Opatrně s VV, Kalousek musí s kůží na trh

Druhá skupina s poslanci Petrem Tluchořem, Markem Šnajdrem a Pavlem Drobilem měla říkat, že ODS v zásadě předčasné volby nevadí. Šnajdr, který patří ke středočeskému tluchořovskému křídlu, které má dobré vztahy s místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, měl hovořit o tom, že TOP 09 je přirozeným pravicovým spojencem ODS a je jejím spojencem proti Věcem veřejným. Další Středočech, ministr zemědělství a poslanec Ivan Fuksa prý říkal, že Vít Bárta má své zájmy v Lesích ČR.

Oficiální usnesení

Klub pak přijal kompromisní usnesení, které říká, že poslanecký klub podporuje dosavadní kroky premiéra Petra Nečase, které učinil po odhaleních uvnitř strany Věci veřejné ve spojitosti s ABL, proto přivítal rezignaci Víta Bárty, který je vyšetřován kvůli podezření z uplácení poslanců Věcí veřejných.

Poslanecký klub se dále postavil za rozhodnutí premiéra odvolat ministra Radka Johna a Josefa Dobeše, které v sobotu posvětila výkonná rada. Klub ODS považuje za neúnosné, aby ministerstvo vnitra nadále vedl kandidát Věcí veřejných. Klub s povděkem přijal i nabídku rezignace ministra Vondry.

Předčasné volby?

„Předčasné volby nejsou dobrým nápadem. Musíme pracovat s mandátem, který máme. Předčasných voleb se nebojíme, ale není naším cílem je vyvolávat," řekl ParlamentnímListům.cz oficiálně místopředseda klubu Marek Benda. Informace od zdroje redakce z klubu nekomentoval.

Podle informací ParlamentníchListů.cz se mělo již na sobotní výkonné radě hovořit o předčasných volbách jako o jedné z reálných možností, které ODS vůbec nevadí.

Podle politologa Miroslava Mareše by předčasné volby spíše nahrávaly ČSSD a TOP 09. "Za stávajícho stavu by předčasné volby vyhovovaly spíše TOP 09, se kterou nejsou nyní spojeny na rozdíl od ODS žádné skandály a má silnější osobnosti. ČSSD by zase mohla získat protestní hlasy a vládní skandály by mohly zvýšit voličskou účast, která by ČSSD také nahrávala. Na pravici by byly volby poznamenány soubojem TOP 09 a ODS s tím, že by ODS do nich šla s vidinou velmi nejasného výsledku," řekl ParlamentnímListům.cz Mareš. 

Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…