Na večerní K12 dorazí i šéfové obou komor parlamentu. Nečas nechce ustoupit

13.04.2011 18:59

AKTUALIZOVÁNO Čtyři politici za každou stranu se ve středu sejdou na neformální večeři, na niž je pozval premiér Petr Nečas (ODS). Místo tradiční K9 se tak sejde vládní K12. Za Véčka dorazí třeba i jejich místopředsedkyně Kateřina Klasnová.

Na večerní K12 dorazí i šéfové obou komor parlamentu. Nečas nechce ustoupit

Lídři koaličních stran se ve středu  mají sejít na pozvání premiéra Petra Nečase (ODS) na neformální večeři. Jednat budou v nezvyklém obsazení K12, v němž budou každou stranu zastupovat čtyři politici. Oficiálně tento formát koaliční smlouva nezná.

Petr Nečas tvrdí, že svolá K9 poté, až Václav Klaus přijme rezignaci členů vlády za VV. Nečas odmítl "estébácké" praktiky kolem tajného nahrávání politiků. Nečas dodal, že ODS netrvá na tom, aby ODS řídila resort vnitra. Nicméně podle Nečase nemůže vnito řídit ministr za Věci veřejné.

Podrobněji:
Kočí si sama naběhla. Zradila ji vlastní kamarádka?

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

ParlamentníListy.cz zjistily konkrétní jména těch členů VV, kteří by se měli zúčastnit večerní schůzky ve formátu K12. Dorazit by na ní předseda VV Radek John a ministr dopravy v demisi Vít Bárta.

Čtveřici má doplnit ještě šéfka posleneckého klubu Karolína Peake a a místopředsedkyně strany a sněmovny Kateřina Klasnová. "Ta se bude účastnit schůzky z toho důvodu, kdyby se vládní krize řešila z hlediska sněmovních procedur," Informaci  ParlamentnímListům.cz poskytl vysoce postavený člen VV. Za TOP 09 se podle informací redakce schůzky zúčastní i místopředseda poslaneckého klubu této strany Jan Husák.

Dorazí i Němcová a Štěch

Podle ČT na schůzku dorazí i šéfové obou komor parlamentu, tedy za sněmovnu Miroslava Němcová (ODS) a za Senát Milan Štěch.

Klaus jednání vítá

Setkání vrcholných představitelů vládních stran uvítal právě i prezident Václav Klaus. I ten se však nad formátem K12 pozastavil.

Jeho funkci ale vysvětlil premiérův mluvčí. "V posledních dvou dnech zaujaly všechny tři koaliční poslanecké kluby silná politická stanoviska. Předseda vlády proto považuje za správné sejít se s předsedy a místopředsedy koaličních klubů, aby se seznámil s postoji a názory klubů. Aby nevzniklo podezření, že jedná "za zády" vedení koaličních partnerů, pozval na pracovní večeři i předsedy koaličních stran s jedním místopředsedou strany," doplnil k sestavě K12 pro ParlamentníListy.cz mluvčí vlády Jan Osúch.

Začalo to Bártou

Křehkou stabilitou vládní koalice otřásly v poslední době zejména domnělé korupční kauzy kolem odstupujícího ministra dopravy Víta Bárty.

Toho bývalí poslanci za tuto stranu, Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí, obvinili z uplácení. Peníze jim měl dávat za mlčení o financích strany a partajní loajalitě.

Premiér Petr Nečas (ODS) žádá po demisi Bárty i odchod dalších jejich ministrů, Radka Johna a Josefa Dobeše. Výměnou za jejich rezignace však zase VV požadují odstoupení některých  ministrů ODS a TOP 09. To ale tyto strany - i prezident Václav Klaus - odmítají.

Více čtěte:

  • Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby

  • Johnova náměstka "mrazí v podbřišku". Čeká, zda na něho dojde

  • Škatulata ve vládě: Nečas sebral Véčkám vnitro

  • Spor v ODS: Opatrně s VV, Kalousek musí s kůží na trh

  • Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho

  • Foto: Hans Štemera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas,lp

    Tomio Okamura byl položen dotaz

    Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

    Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

    8:02 „Rodičům za zády.“ Nejsou dvě pohlaví, dozvědí se děti. Školám přišly noty

    Aliance pro rodinu odhalila plánované změny ve školství. Mluví do nich jak Prague Pride, tak i inici…