ČSSD vyzývá Klause: Neprohlubujte krizi. Vláda vám není odpovědná

13.04.2011 11:00

ČSSD opět vyzvala prezidenta Václava Klause, aby neprohluboval vládní krizi tím, že nekoná a nechce přijmout demisi ministra dopravy Víta Bárty a návrhy na odvolání dalších dvou ministrů Věcí veřejných. Předseda strany Bohuslav Sobotka také na brífinku zopakoval, že strana bude chtít i za patové situace ve vládě vyvolání hlasování o nedůvěře kabinetu.

ČSSD vyzývá Klause: Neprohlubujte krizi. Vláda vám není odpovědná

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky prezident Václav Klaus přispívá k prohlubování vládní krize. Vláda má proto předstoupit před sněmovnu v co nejbližší možné době a požádat o důvěru.

Socialisté také trvají na tom, aby z vlády odešli všichni ministři, kterých se odvolání má týkat a koneckonců i šéf resortu obrany Alexandr Vondra. „Aby rekonstrukce vlády začala co nejdříve," připomněl Sobotka.

Musí být podle něj jasné, jestli vláda má důvěru Poslanecké sněmovny, či nikoliv. „Žádáme, aby z vlády odešli ministři, kteří by mohli být spojování s bezpečnostní agenturou ABL, i ministr Alexandr Vondra, který je spojen s kauzou ProMoPro," zmínil k tomu Sobotka.

SLEDUJEME téma vládní krize  

„Chtěl bych vyzvat prezidenta Václava Klause, aby konal v souladu s Ústavou ČR. Jestliže premiér předloží návrh na personální změny ve vládě, není možné, aby prezident prodlužoval období nejistoty," konstatoval dále Sobotka. Vláda podle něj není odpovědná prezidentovi, ale premiérovi. 

Je ohroženo čerpání u pěti fondů EU

ČSSD také upozornila na to, že kvůli krizi je nyní zastaveno čerpání evropských dotací u pěti fondů EU, a jde to dokonce tak daleko, že je ohroženo čerpání u 45 procent z nich, což podle prvního místopředsedy Michala Haška může ohrozit zájmy regionů pro roky 2014 až 2020.

„Současná křeč a krize vládnutí nesmí přerůst v krizi celé České republiky," podotkl také Hašek.

Poslanec Jeroným Tejc pak kritizoval obhajobu ministra dopravy Víta Bárty v celé úplatkové aféře Věcí veřejných, kde také jde o přímé propojení této nejmenší vládní strany s byznysem bezpečnostní agentury ABL, kterou vlastnil právě Bárta.

„Ta obhajoba pana ministra Bárty v celé kauze je nedůvěryhodná, neboť on se hájí tím, že jde o válku kmotrů, kterým šlape na paty," nastínil  Hašek, podle něhož Bárta se jen vymlouvá na to, že "jde" po některých firmách spjatých se zakázkami resortu dopravy. "Že je ale ve sporu  s těmito společnostmi, tak to jej nemůže očistit," zdůraznil Tejc.

John prý bagatelizuje nalezení štěnice

Nelíbí se mu také bagatelizování celé situace kolem bývalé šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí, u níž doma našla policie štěnici, čili odposlouchávací zařízení a ministr vnitra Radek John to pak komentoval slovy, že by si měla doma více uklízet.

„Není možné, aby to ministr vnitra takto bagatelizoval. Věci veřejné nemají právo trvat na tom, aby John zůstával na postu ministra vnitra," dodal Tejc. Kabinet by podle ČSSD již neměl schvalovat důležité koncepční dokumenty ani reformy, neboť "koalice je už jen na papíře".

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV  

Koaliční strany včera pokračovaly v jednání o řešení vládní krize. Sešly se poslanecké kluby ODS a Věcí veřejných, jednalo i předsednictvo TOP 09. Občanští demokraté i TOP 09 potvrdili dosavadní stanoviska: ODS chce odchod tří ministrů Věcí veřejných z vlády, TOP 09 pak setrvání svých ministrů v kabinetu. Věci veřejné se pak vrátily ke svému sobotnímu stanovisku, tedy, že nechtějí odvolání svých ministrů a už vůbec ne odchod Johna z čela resortu vnitra.  

Související:

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…