Praskají vředy a vytéká hnis, barvitě popsal krizi vlády kněz Halík

11.04.2011 21:18

AKTUALIZOVÁNO Podle filozofa a teologa Tomáše Halíka je současná krize vlády hlavně krizí důvěry v politiky a politiku jako takovou. Praskají vředy a vytéká hnis, glosoval poslední dění na politické scéně Halík. K9 se mezitím dohodla, že vypracuje dodatek ke koaliční smlouvě. Údajně se hraje jen o čas.

Praskají vředy a vytéká hnis, barvitě popsal krizi vlády kněz Halík

Katolický kněz si nebral servítky při popisu aktálního politického dění. "Praskají vředy a vytéká hnis," reagoval v ČT na to, že ministr dopravy Vít Bárta vstupoval do politiky s tím, aby získal moc a zakázky pro firmu ABL.

Sledujeme téma Vládní krize
Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

"Je tu jedna šance: Hnis vymačkat, nebo zaplaví vše," varoval Halík. Podle něj právě kauza kolem strany Věcí veřejných a role Víta Bárty otřásá důvěrou v politiku obecně a to je na celém případu podle Halíka nejhorší. "Bárta předvedl něco, co tu ještě nebylo," podivil se nad kroky Bárty Halík.

Vzdělanost upadá

"Nejcennější prvek je právní stát, právní kultura. Demokracie předpokládá kulturu vzdělanosti. Společnost přestává samostatně přemýšlet, vzdělanost klesá," varoval Halík. V této souvislosti také kritizoval ministra školství Josefa Dobeše, jenž před svým vládním angažmá zastával funkci personálního ředitele agentury ABL.

Šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl se hrozí toho, že lidé přestanou státu platit daně. A pokud začnou odcházet firmy z České republiky, už není cesty zpět, varoval Míl.

"Ministr školství Dobeš je naprosto nekompetentní, do školského systému vnesl zmatek," zhodnotil Halík současného ministra školství. Jeho odvolání navrhl premiér Petr Nečas prezidentovi Václavu Klausovi. Chce odvolat i ministra vnitra a předsedu VV Radka Johna. Ministr dopravy Vít Bárta již rezignaci podal a Nečas jí jen Klausovi předal. Za ODS nabídl funkci ministr obrany Alexandr Vondra. Tu zatím Nečas Klausovi neodevzdal.

K9: Vládní projekt má smysl

Sám prezident uvedl, že chce znát další kroky Nečase. O vládě jednaly koaliční špičky ve formátu K9. Shodly se na tom, že mají vůli pokračovat v koaličním projektu. Bez dalších podrobností o tom informoval ParlamentníListy.cz mluvčí vlády Jan Osúch. Koaliční strany se dohodly, že vypracují dodatek ke koaliční smlouvě.

"Ta hra je rozehraná. Je asi dobře, aby ta vláda dostala šanci pokračovat. Musí si uvědomit, že má nad sebou Damoklův meč," glosoval jednání K9 Halík s tím, že nyní by se vláda měla věnovat reformám a nikoliv vnitřním sporům.

Zdroj dobře obeznámený s jednáním K9 ParlamentnímListům.cz sdělil, že politici se zatím na ničem konkrétním nedomluvili. Dodatkem ke koaliční smlouvě pak má být to, že vše musí být domluveno písemně a hraje se o získání času. Čeká se také na to, s čím ještě přijdou v následujících dnech média.

"Jak praví jedno přísloví, neštěstí nechodí nikdy samo, takže určitě ještě nejsme na konci cesty," reagoval pro ParlamentníListy.cz mediální analytik Petr Žantovský na dotaz, zda si myslí, že kampaň proti Věcem veřejným je u konce.

Více:
ODS, TOPka a VV chtějí dál vládnout spolu. Teď hrají o čas

Nečas se pochlapil

"Nečas se pochlapil, požadavek odchodu těchto ministrů (ministrů za VV, pozn. red.) mi přijde legitimní," uvedl teolog a filozof.

Halík se v diskuzi pustil ale do sporu s prezidentovým tajemníkem Ladislavem Jaklem. "Klaus bude zneužívat tu nejasnost v ústavě, obávám se, že bude chtít Bártu udržet ve hře. Ten člověk mu byl blízko," prohlásil Halík.

Jakl mu ale kontroval s tím, že sice chápe, že by si Halík přál na Hradě úplně jiného prezidenta, dosud je však hradním pánem Václav Klaus. "Počkejte si na prezidenta své krevní skupiny," vyzval filozofa Jakl. Ten odmítl jeho teorii, že Klaus zneužívá své ústavní povinnosti.

Dále čtěte:
Proč jsem to po volbách složil? Kvůli VV a Bártovi, doznal Paroubek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, ann

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…