Šéfredaktor MfD vysvětluje, proč deník rozjel kauzu ABL

13.04.2011 23:12

Šéfredaktor Mladé fronty Dnes Robert Čásenský čtenářům vysvětloval, proč deník píše o kauze ABL a spojitosti s Věcmi veřejnými.

Šéfredaktor MfD vysvětluje, proč deník rozjel kauzu ABL

Robert Čásenský prozradil, jak dlouho již deník pracuje na případu údajného sledování politiků ODS bezpečnostní agenturou ABL, kterou založil současný ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných.

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

"Na kauze jsme začali pracovat již během léta, konkrétně šlo o sledování politiků na Praze 11. Informace o něm byly zveřejněny na přelomu září a října. Poté, co oba bratři Bártové toto sledování popřeli a označili naše informace za falzifikáty, jsme je ověřovali dále. V lednu jsme publikovali informace, které prokázaly, že to, co jsme napsali, byla pravda. Ministr dopravy se pak musel premiérovi omluvit za to, že nemluvil pravdu. Mezitím jsme se dostali k dalším poměrně závažným informacím o roli ABL a některých politiků Věci veřejných na politické scéně, o jejich plánech a záměrech. Ty jsme shromažďovali od ledna do dubna, kdy také byly publikovány," uvedl na serveru iDnes.cz Čásenský.

Psali jsme:
Odpadlíci Tlustý, Zubová, Melčák hovoří: Véčka nejsou monopolní ďábel

Není to kampaň proti Věcem veřejným

Dále vysvětlil, proč se deník zaměřil na úlohu Víta Bárty v ABL. "O roli Víta Bárty a ABL mluvili mnozí politici hned po volbách a nás to samozřejmě zajímalo také. My jsme se tématu Vít Bárta a ABL ostatně věnovali ještě před volbami. Tehdy jsme se zabývali tím, kdo jsou sponzoři Věcí veřejných, tedy ty jednotlivé fyzické osoby, které straně darovaly poměrně velké finanční částky. Při té příležitosti jsme nemohli minout jméno Víta Bárty ani jeho agenturu ABL," dodal šéfredaktor a vyloučil, že by se ze strany deníku jednalo o cílenou kampaň proti Věcem veřejným.

Psali jsme:
John čeká další nášlapné miny. Hraje se taky o Nečase?

Vít Bárta již podal rezignaci premiérovi Nečasovi. Ten ji předal prezidentovi Václavu Klausovi. Klaus rezignaci zatím nepodepsal. Na čtvrtek dopoledne si svolal šéfy koaličních stran, aby s nimi probral současnou vládní krizi.

Psali jsme:
V ODS se na Nečase chystá "atentát"
Panika v ODS: Kalousek zničí Bártu, pak bude pánem všeho
Víme, komu v ODS nevadí předčasné volby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …