John čeká další nášlapné miny. Hraje se taky o Nečase?

12.04.2011 5:17

Kampaň proti Věcem veřejným nekončí. Bude mít další mediální pokračování. ParlamentnímListům.cz to potvrdil ministr vnitra Radek John. Myslí si to i mediální odborník Petr Žantovský. Ten přišel s překvapivou teorií, cílem není Vít Bárta, ale premiér Petr Nečas. To si myslí rovněž i politolog Zdeněk Zbořil.

John čeká další nášlapné miny. Hraje se taky o Nečase?

"My čekáme kampaň ještě tak pět šest sedm dní, protože jde samozřejmě o to odštípnout z klubu Věcí veřejných ještě nějaké poslance. Ale jsou na to všichni připraveni, tak děj se vůle boží," řekl ParlamentnímListům.cz ministr vnitra a předseda Véček Radek John shodou okolností krátce před tím, než bylo v pondělí pozdě odpoledne v bytě Kristýny Kočí objeveno odposlouchávací zařízení.

Johnova předtucha dostává nový rozměr ve světle toho, že koaliční strany řešící vládní krizi se na čtvrtečním jednání na ničem konkrétním nedohodly. "Dodatek koaliční smlouvy je o tom, že cokoliv se domluví, musí být písemné. Nic není dohodnuto. Vše je jen prostor pro získání času," uvedl zdroj ParlamentníchListů.cz.


Bude to tak pět "kousků"

"Já jsem slyšel, že jde o spojení nějakých čtyř, pěti kauz včetně regionálních. Zkrátka, že jde o soustředěný útok," dodal John.

Redakce ParlamentníchListů.cz z důvěryhodných zdrojů zjistila, že vlivná média skutečně mají rozpracované kauzy, které jsou těsně před zveřejněním.

Ostatně s obdobnou obavou v pátek přišel pro ParlamentníListy.cz poslanec Véček Michal Babák. V pondělí pak opravdu přinesl týdeník Respekt tvrzení, že Babák nedokáže doložit, kde vzal šest milionů korun, které v průběhu posledních tří let věnoval na fungování strany. Babák nicméně tvrdí, že dokumenty o původu peněz má a Respektu je předloží. 

Sledujeme téma Vládní krize
Sledujeme téma Peníze za mlčení ve VV

Škárka nic nechystá

Týdeník přitom odstartoval lavinu padající na Věci veřejné, když před týdnem přišel se skrytou nahrávkou rozhovoru s tehdejším místopředsedou Véček Jaroslavem Škárkou. Ten pro redakci odmítl, že by věděl o dalších „nášlapných minách" proti jeho domovské straně. Nicméně dodal, že „je toho tolik, co může prasknout", že by se nedivil, kdyby se to stalo.

Podle Johna hlavně lidi nesmí ztrácet nervy. „Tak jak ty články vycházejí už ani nelze stíhat analyzovat a vyvracet, co na nich není pravda. My říkáme všem včetně členů Věcí veřejných, počkejte si, budeme potom všechno rozebírat větu po větě. Je drtivá řada věcí, které jsou nesmysl a nejsou pravda, které jsou jinak a jsou zmanipulované," dodal ministr.

O nás bez nás 

John tvrdí, že nebyl nikdo z Véček osloven novináři v rámci údajně připravovaných kauz. „Ani jedna otázka na inkriminované materiály," reagoval John na dotaz. O to je to podle Johna podezřelejší. „To mohou být materiály bez možnosti vyjádřit se," uzavřel John.

"Především je třeba říct, že v médiích se nikdy nic neobjevuje náhodou. Náhoda v médiích neexistuje," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský, expert na mediální komunikaci.

Míří na Bártu, chtějí trefit Nečase

"Čili samozřejmě, že nevěřím, že je náhoda, že když vystartuje týdeník Respekt, který má jednoho konkrétního vlastníka, který je spjatý s nějakou konkrétní politickou stranou a vedle toho Mf Dnes, která dlouhodobě spolupracuje s druhou politickou stranou, s podobnými kauzami, které jsou namířeny proti třetí politické straně ve vládní koalici," shrnul vývoj situace Žantovský.

"Jak praví jedno přísloví, neštěstí nechodí nikdy samo, takže určitě ještě nejsme na konci cesty," reagoval Žantovský na dotaz, zda si myslí, že kampaň proti Věcem veřejným je u konce.

„Já si hlavně nemyslím, že hlavním terčem toho příběhu jen pan Bárta. Celkem bych očekával, že terčem toho finálního příběhu bude pan Nečas. Ale dejme si načas. Třeba se ukáže, že se mýlím," uzavřel Petr Žantovský.

Že hlavním cílem kampaně je premiér Petr Nečas si myslí i politolog Zdeněk Zbořil. „Stačí si připomenout nevýrazné vystupování premiéra v minulosti. Najednou však vystoupil velmi razantně, když se ukázalo, že Věci veřejné mají také nějaké zbraně," konstatoval Zbořil s tím, že Nečas pochopil, že se ve skutečnosti hraje o jeho osobu.

Z Bárty bude mučedník?

Navíc pokračující mediální kauzy cílené na Věci veřejné podle něj začínají být kontraproduktivní. „Především to lidem definitivně znechucuje politiku a pak se navíc dostává do fáze, kdy už se z Bárty stává mučedník a nikoliv padouch, jak byl původně prezentován," dodal Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…