Šéfredaktor MF Dnes: Poklesu prodeje se neobáváme

15.04.2011 17:39

Zatímco vláda se potácí v krizi, na vznik možné další krize upozorńují lidé v diskusích na internetu. Avízují, že chtějí bojkotovat MF DNES za to, že byla podle nich neobjektivní v informování o kauze Věcí veřejných. Vyzývají se k tomu, aby přestali tento nejznámější český deník kupovat a rušili předplatné. Jak ParlamentnímListům.cz řekl šéfredaktor Robert Čásenský, toho, že by své výhrůžky skalní čtenáři naplnili, se však redakce neobává.

Šéfredaktor MF Dnes: Poklesu prodeje se neobáváme

"Mnoho let jsem kupoval a četl MF Dnes každý den, ale už to nečiním. Ty noviny se tak nějak nenápadně začaly měnit. Jakoby ztratily glanc a serióznost se kamsi vytratila. Mám pocit, že hlavním mottem je nyní vyhledávání "senzací" za každou cenu do "zásoby" a podle potřeby jejich postupné zveřejňování. Zdali je záměrem ovlivňování politického dění u nás, či je v pozadí ekonomika, rozuměj výše prodeje periodika nebo něco jiného, si ale netroufnu říci. Možná, že jde o cílený, vyvážený mix těch dvou prvních alternativ," napsal ve čtvrtek v diskusi pod článkem na serveru ParlamentníListy.cz diskutující s nickem "bolševník".

Jeho reakce není ojedinělá - denně se podobných objevují desítky, po celém internetu stovky. Může to tedy nějakým způsobem ohrozit prodej zmiňovaných novin?

Čtěte také:

"Propadu prodeje se neobáváme. Vždycky, když s nějakou kauzou přijdeme, jsme napadáni hlavně prostřednictvím anonymních internetových diskutérů z různé podjatosti. Když jsme vloni na podzim vyjeli s kauzou Drobil, byli jsme podezíráni z toho, že jdeme proti ODS. Nyní, když jsme zveřejnili ověřené informace o Vítu Bártovi a ABL, jsme zase podezíráni z toho, že jdeme s občanskými demokraty. Není to pravda. My jsme pouze zveřejnili informace, s kterými jsme delší čas pracovali. Je pravdou, že jsme zatím nikdy naplnění podobných výhrůžek nezaznamenali. Neobávám se propadu prodeje ani nyní," řekl ParlamentnímListům.cz šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský. Dodal, že reakce na jakoukoli kauzu mohou být samozřejmě různé, ale to není již v moci samotného média je nějak ovlivnit.

Noviny pod tlakem z mnoha stran

Na nahrávce, kterou ve středu zveřejnil server Týden.cz, pořízené sponzorem Věcí veřejných Lukášem Víchem, poslankyně Kristýna Kočí hovoří totiž o roli Mladé fronty v dlouho připravovaném spiknutí. Alespoň tak si ji interperetuje v současné době celá veřejnost - dokonce bez ohledu na to, zda se nakonec potvrdí, jestli je nahrávka pravá či nikoli.

V nahraném a zveřejněném rozhovoru, který prohloubil současnou vládní krizi, Kristýna Kočí popisuje, kdo dal Mladé frontě Dnes k dispozici podklady k sérii článků namířených na Víta Bártu.

SLEDUJEME kauzu: peníze za mlčení ve VV

"Škárka jim to dal. To sledování. A kdyby..., v těch největších sračkách nebude. Protože on je ten zdroj. A to stejný oni nabízejí tomu, kdo to pojmenuje. Ta Mladá fronta je jediná, která to hraje s náma," popisuje na nahrávce Kočí.

SLEDUJEME kauzu: ABL a Bárta

Škárka k dokumentům o aktivitách bezpečnostní agentury ABL ParlamentnímListům.cz ale sdělil, že je nejprve předal policii, až poté redakci Mladé fronty Dnes. O tom, zda nejde v jeho případě opět o nějakou záměrnou mystifikaci, lze jen spekulovat.

Šéfredaktor MF DNES Čásenský totiž kategoricky vylučuje, že by někdy v minulosti od Škárky nějaké materiály MF DNES získala.
"My jsme nikdy nic od pana Škárky nedostali. Jediné informace, které jsme od něj měli a které jsme také zveřejnili, mohly vyplynout z rozhovoru, jež našemu deníku poskytl. Mluvil v něm o sledování politiků v Praze 1. Chci zdůraznit, že mezi našimi zdroji nikdy nefiguroval nikdo z politiky," reagoval pro ParlamentníListy.cz dále Čásenský.

Ztratí-li noviny informační hodnotu, stává se z nich propaganda

Nejvýznamnější deník v zemi se stal v posledních dnech nejen terčem výhrůžek ze strany čtenářů a předplatitelů. Čelí palbě kritiky i z řad mediálních analytiků.

"Není tajemstvím, že se v minulosti vyprofilovala Mladá fronta doprava. Vzpomeňme na akce Den bez Jiřího Paroubka před volbami v roce 2006, kdy jej redakce v podstatě vymazala z veškerých zpráv. Pokud noviny ztratí informační hodnotu, stává se z nich propaganda," říká například mediální expert Petr Žantovský.

A poukazuje na jistou spojitost v osudu Rudého Práva. "Každý věděl, že jej ovládá vládnoucí garnitura a počítal s tím. Pokud chce mít čtenář úplný přehled, musí čerpat z obou táborů," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Žantovský. Se svým názorem není Žantovský sám.

Čtěte také:

"Já podezírám Mladou frontu z timingu celé kampaně. Ty materiály měla dlouhou dobu dopředu a nechtěla přiznat, od koho je má. Podle současných informací Kristýny Kočí dokumenty redaktorům předal Jaroslav Škárka, který jim to evidentně dal za nějakým účelem, čímž je v podstatě vtáhl do hry," řekl ParlamentnímListům.cz k úloze MF Dnes další odborník na média Karel Hvížďala.
I to však šéfredaktor novin Čásenský razantně odmítá. "Je mi líto, že někdo komentuje věci, o kterých mnoho neví. Přitom kdyby tito kritici chtěli, rádi bychom jim pozadí celé náležitosti odhalili. To, že bychom nějak něco načasovali...proč, prosím vás? V okamžiku, kdy máme materiály, jež se nám dostanou do rukou, ověřené ze všech možných úhlů, jdeme s nimi na veřejnost. A je jedno, zda by se nám to podařilo o týden dříve, či měsíc později - jejich načasování neovlivňujeme," hájí postup redakce Čásenský.

Čtěte také: Tištěná média versus elektronická

Tištěné noviny však procházejí vedle výše uváděných nepříjemných tlaků ještě jedním zásadním problémem. A tou jsou elektronická média. V posledních dnech, kdy události nabírají po hodinách spád a procházejí zcela zásadními zvraty mnohdy o 360 stupňů, mají elektronická média před tištěnými náskok.

Informace totiž předávají online - tak jak se právě dějí, pouze se zpožděním několika minut. Tištěná média toto nabídnout nemohou, a tak musí psát opatrně takovým způsobem, aby informace, kterou si čtenáři budou moci přečíst až následujcí ráno, nebyla zcela protichůdná od toho, co se může v reálném čase v ranních hodinách už skutenčně odehrávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…