Zvláštní tiskovka. Tluchoř na ní byl sám. ODS o ní nevěděla

15.04.2011 15:09

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř obvinil Věci veřejné, že zneužily policii ke sledování politiků. Ministr vnitra Radek John podle něj věděl o schůzkách Tluchoře s Kristýnou Kočí od policejní ochranky Poslanecké sněmovny. Premiér Petr Nečas se Johna zastal, policistu nazval „iniciativním blbem“.

Zvláštní tiskovka. Tluchoř na ní byl sám. ODS o ní nevěděla

Na celé věci je zajímavé, že na mimořádné tiskovce vystoupil Petr Tluchoř dramaticky úplně sám a bez mandátu vedení ODS či klubu znovu vyzval prezidenta Václava Klause, aby urychleně odvolal z vlády ministra vnitra Radka Johna.

Psali jsme:
Nervózní Tluchoř: John musí skončit. Vypíchněte mi oči, směje se John
Torpéduje dohodu, zlobí se John na Tluchoře: Randil s Kočí a teď lže

Vedení o Tluchořově sóloakci nevědělo

Je spíše obvyklé, že na tiskové konferenci vystupují vždy členové gremia, či poslaneckého klubu. Podle informací ParlamentníchListů.cz grémium o akci Tluchoře nevědělo. Sám klidný Nečas potom mírnil Tluchořova prohlášení s tím, že se v případě policisty mohlo jednat o „iniciativního blba". Rovněž dodal, že grémium stále preferuje jednání o udžení trojkoaličního projektu.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize

Tluchoř vyzval státní zastupitelství a policii, aby v této záležitosti konaly. „Věřím, že žijeme ve fungujícím právním státě a že není nutné, aby se ústavní činitelé trumfovali tím, kdo podá víc trestních oznámení," uvedl Tluchoř. Podle něho mohl být spáchán trestný čin neoprávněné nakládání s osobními údaji, porušení tajemství dopravovaných zpráv nebo zneužití pravomoci úřední osoby.

Iniciativní blb z ochranky

Premiér Petr Nečas o hodinu později na tiskové konferenci grémia ODS, které se konalo v Kramářově vile připustil, že ho Tluchořův narychlo svolaný brífink překvapil. Johna na rozdíl od Tluchoře ze zneužívání policie nepodezírá. Podle předsedy ODS se jedná o „akci jednoho iniciativního blba z ochranky". Nečas zdůraznil, že by ochranka měla být poučena o tom, že ústavní činitele má hlídat, ne šmírovat.

Mediální odborník Petr Žantovský zhodnotil celou situaci tak, že Nečas celou situaci uklidňuje, protože v jeho zájmu je zůstat premiérem, v Tluchořově zájmu, který podle ParlamentníchListů.cz nejvíce prosazuje „rozvod" s Véčky, toto není úplnou prioritou.

Tluchoř a Nečas nemají stejný zájem

„Také tam určitě hraje roli osobní rovina, neboť schůzky s Kočí se týkají přímo jeho osobně. Je ale jasné, že zájmem Petra Nečase je zůstat premiérem, zatímco toto cílem Tluchoře není. Ten má jiné cíle. Já tam vidím v pozadí také zájmy Ivana Langera a jeho snahu mít vliv na ministerstvo vnitra. Všimněme si, že první krize vlády se točila také kolem vnitra, konkrétně kolem policejního prezidenta. Dnes se také v podstatě hovoří jen o tom, jak vyřešit, kdo bude mít vnitro," řekl ParlamentnímListům.cz Žantovský.

Ze zdroje blízkého premiérovi se redakce dozvěděla, že premiér chystá „šťouchanec" Tluchořovi. Zda se jednalo o toto přibrždění snah eskalovat vztah s Věcmi veřejnými, či to bude něco jiného, je otázka.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…