Jan Kraus: Koalice je vládou českých novin, magazínů a týdeníků

16.04.2011 12:26

Herec a moderátor Jan Krause je také člen správní rady Nadačního fondu proti korupci. Přirovnává Českou republiku k mafiánskému doupěti a vyzývá média, že by měla přimět politiky, aby přijali politickou odpovědnost. Řekl to v rozhovoru pro server deník.cz.

Jan Kraus: Koalice je vládou českých novin, magazínů a týdeníků

Kraus tvrdí, že se největší loupeže v Česku odehrávají ve velkých státních podnicích nebo v rámci výběrových řízení. Česká demokracie je podle něj kamufláž mafiánského systému a bude velmi zajímavé zjišťovat, jak velká část lidí se na něm účastní.

Jako příklad uvádí nákup zbraní a vojenské techniky, která je posléze shledána nevyhovující pro nasazení v akci.

Přemluvili jsme bábu, dědka - a máme to

Kraus považuje současnou koalici za vládu „většiny českých novin, magazínů, týdeníků". „Čili chlapci, tohle jste nám doporučovali. Přemluvili jsme bábu, dědka - a máme to. K zodpovědnosti je tedy třeba volat hlavně média, protože mezi občanem a politikem jsou jenom ona," prohlásil Kraus na serveru denik.cz.

Jedinou obranou proti politické svévoli jsou pak média, která by v Česku měla pozvednout politickou kulturu alespoň na úroveň západních zemí. Česká média by podle Krause měla zákonodárce upozorňovat na politickou zodpovědnost.

Nečas musí mít na podání demise sílu

„Já znám kultivovanejch srabů! To je k ničemu. Navíc Klaus je tlačí k tomu, aby zůstali spolu a neodvolává ministry, které mu premiér navrhl. To je taky kontraproduktivní. Znechucenost lidí je tedy pochopitelná. Vždyť po nových volbách by za pár měsíců zase mohly být další," předpokládá.

Moderátor přirovnal situaci v České republice ke stavu zemí v severní Africe. Česko je ale bohatší společností. „Takže jediný rozdíl je, že doba dnů hněvu je u nás delší než u nich. Jinak korupce, oligarchie, snižování životní úrovně, nezaměstnanost, to všechno tam je. Stejně jako tady," tvrdí Kraus v rozhovoru pro deník.cz.

V jednom z dalších přirovnání nazývá Českou republiku mafiánským doupětem, kde operují kmotři a velrybáři. 

Jan Kraus se také zastal odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí Libora Michálka. "Mimochodem pan Michálek v rámci návštěvy  Evropské unie podal zprávu o nakládání s jejími penězi u nás, takže Brusel zastavil podporu z fondu životního prostředí. No a jeden z titulků v Parlamentních listech, tedy lobbistickém plátku pánů Voráčka a Janouška, byl, že Michálek napráskal svého šéfa," uvedl Kraus.

Mediální manažer a poradce Michal Voráček pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Kraus se asi při rozhovoru přepil své oblíbené mattonky a mluví z cesty. "Nestojí to za žádný komentář. Pan Kraus má špatné informace," dodal.
Romana Janouška se redakci nepodařilo zastihnout.

Více: Michálek "prásknul" Česko v Bruselu

Související:
Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause
Levá nebo pravá, u koryt se drží obě. Kraus promluvil o magistrátu

Kraus konejšil Dienstbiera: Prostě jste nechtěl do chlíva s dobytkem

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…