"Poflusaný" exšéf sněmovny vzpomínal na Kočí. Šlo to ztuha

16.04.2011 13:53

Když se ještě před volbami Kristýny Kočí zeptali, proč se rozhodla pro politickou kariéru, odvětila: „Měla jsem možnost pracovat v kanceláři Poslanecké sněmovny, nejprve v kanceláři komunikace a vzdělávání a následně v protokolu předsedy sněmovny a viděla jsem, jakým způsobem pracuje ta dnešní, současná politická elita a byla jsem dosti zklamaná."

"Poflusaný" exšéf sněmovny vzpomínal na Kočí. Šlo to ztuha

Kočí získávala v těchto funkcích praxi v letech 2006 až 2008. Přitom zhruba devět posledních měsíců ve funkci referentky Oddělení protokolu Kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny. Tehdy byl předsedou sněmovny sociální demokrat Miloslav Vlček. Následně Kočí odjela na zahraniční stáž a roku 2009 vstoupila do strany Věci veřejné. A jak si na ni její tehdejší šéf vzpomíná?

Moc jsme se nebavili

„Připravovala schůzky, cesty a tak dále. Já komunikoval vždy s vedoucí. Těžko jí tedy mohu hodnotit z hlediska pracovního výkonu. Přivedla delegaci, dovedla ji do sálu, zavřela dveře, čekala před nimi, pak odvedla delegaci k autům a bylo," říká expředseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. Je třeba dodat, že Kočí se jako protokolární referentka starala o to, aby přijetí předsedy sněmovny při různých oficialitách jako koncerty, jednání na ambasádě, konference, zahraniční cesty, odpovídalo jeho ústavní funkci.

SLEDUJEME téma nahrávka Kočí
Kočí jako Sabina. Zrádce národa. Zmiz ze sněmovny, množí se hlasy
Bulvár jde po Kristýně Kočí. Sympatická dáma, brání ji Uzel

„Abyste nenapsali, že jsem s ní vůbec nemluvil, tak "dobrý den" a "nashledanou" mezi námi padlo často. Ale nikdy jsme se na nějaké delší téma nerozpovídali," popisuje tehdejší setkávání s Kristýnou Kočí pro ParlamentníListy.cz Vlček.

K tématu:
Bývalý předseda sněmovny Vlček definitivně končí, lituje ho jen Prostějovsko
Vlčkova kariéra? Od traktoristy až po šéfa sněmovny

Hoši s máslem na hlavě

K současnému dění kolem poslankyně Kočí se nechce vyjadřovat. Přesto vše s doplněním vlastní křivdy okomentuje alespoň obecně. „Když jsem odstoupil za takové prkotiny, které se prokazují, že nejsou pravdou a teď ti hoši mají na hlavě tuny a tuny másla a nic, tak mě to trochu vadí," říká Vlček s tím, že ho mrzí i postoj části novinářské obce. „Poflusat člověka je jednoduché, ale pak ho očistit, do toho se už nikomu moc nechce," dodává.

V roce 2009 rezignoval na funkci předsedy a vzdal se i poslaneckého mandátu. K tomu ho prý přiměl tehdejší šéf ČSSD Jiří Paroubek. Tehdy byl Vlček spojován hned s několika finančními aférami najednou. Na volební kampaň si od svého asistenta Zdeňka Klapky půjčil peníze, načež mu pak vrátil milion v hotovosti. Také v rámci tradičního porcování medvěda, tedy uplatňování lobbistických pozměňovacích návrhů, získal dotaci 25 milionů pro sdružení Sport centrum Harrachov, které je pak použilo pro výstavbu sportovního a relaxačního centra ve dvou patrech luxusního hotelu v Harrachově.

„Odstoupil Topolánek a ze strany socanů musela přijít také nějaká oběť. Paroubek ji udělat nechtěl, takže byl jako nejvyšší ústavní činitel obětován Vlček," uvádí, proč musel odejít. Vlček je však stále členem předsednictva ČSSD. Ohledně finančních nesrovnalostí se prý postupně očišťuje. Nejdříve v kauze Harrachov a teď dál. Konkrétnější být odmítá, protože chce vše odhalit veřejnosti, až skončí probíhající soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…