ČSSD přitvrzuje. Aby svrhla vládu, zakázala poslancům cestovat

16.04.2011 14:50

Klíčové hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase (ODS) v sobotu potvrdil i stranický ústřední výkonný výbor (ÚVV), který jednal v pražském Kongresovém centru.

ČSSD přitvrzuje. Aby svrhla vládu, zakázala poslancům cestovat

Ústřední výkonný výbor ČSSD podpořil Sobotkův záměr. V týdnu po Velikonocích chce strana ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládnímu kabinetu Petra Nečase (ODS). 

Strana se také rozhodla, že nebude v té době ve sněmovně párovat vládní poslance. Její poslanci mají omezit další absence, například nejezdit na zahraniční cesty. Po jednání výboru to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. 

Výbor vedle toho volil dalších deset členů stranického předsednictva, podařilo se mu ale zvolit jen jejich část. Uspěli předseda Senátu Milan Štěch, poslanci Jan Hamáček a Milan Urban a bývalý poslanec Karel Šplíchal. Mezi zbývajícími šesti členy předsednictva musí sociální demokraté zvolit tři ženy, nařizují jim to vnitrostranické kvóty. 

Záměr vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu kvůli koaliční krizi už v pátek poslaneckému klubu jednomyslně schválilo stranické předsednictvo. 

SLEDUJEME téma vládní krize

Krizi vyvolal skandál kolem údajného uplácení poslanců VV neformálním lídrem strany Vítem Bártou, který vedl k jeho demisi na funkci ministra dopravy.

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi Václavu Klausovi navíc odvolání ministrů vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše (oba VV). Jako důvod uvedl jejich spojení s bezpečnostní firmou ABL, kterou vlastní rodina ministra Bárty. 

Skandál gradoval dalšími prohlášeními některých poslanců VV a neochotou prezidenta přijmout Bártovu demisi a návrhy na odvolání ministrů. Vyvrcholil zveřejněním nahrávky poslankyně a bývalé předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí, podle něhož se měla alespoň část ODS podílet na vyvolání vládní krize. Koaliční lídři se stále snaží rozkol urovnat.

Zprávu rozšiřujeme
 

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…