Peake chválila Klause: Jen dobře, že Bártovu demisi ještě nepřijal

17.04.2011 13:50

Čelní členka VV Karolína Peake v nedělních Otázkách Václava Moravce nepřímo vyslovila souhlas s rozhodnutím prezidenta Václava Klause zdržovat přijmutí demise Víta Bárty. Získaný čas prý může odkrýt další důkazy o spiknutí proti VV.

Peake chválila Klause: Jen dobře, že Bártovu demisi ještě nepřijal

Podle šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarezenberga není zdržování demise šéfa dopravy Víta Bárty (VV) ze strany prezidenta Václava Klause ničím tragickým. Na jeho výklad si ale kníže příliš netroufá.

Klausův kamarádšoft? 

"Každý se snaží paragrafy vykládat ve svůj prospěch," uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce s tím, že by bylo velmi smutné, pokud by rozhodnutí prezidenta republiky bylo ovlivněno přátelským vztahem právě s Bártou.

Téma vládní krize 

Dnes také v OVM:
Peake u Moravce: Nevyměníme vnitro za trafiku pro Johna
Jakl chtěl Moravce chválit. Nakonec mu vynadal za Klause

"Počkejte, nechte mě domluvit," obořil se záhy jindy mírný Schwarzenberg na Moravce, který jeho pomalý tón řeči přerušil. "Jsem proti tomu, aby se vše zabetonovalo. Politika potřebuje elasticitu," dodal Schwarzenberg.

Peake: Ústava není kalendář 

Proti postupu Václava Klause v pořadu nic nenamítala ani poslankyně VV Karolína Peake. "Ústava není trhací kalendář, prezident se chová jako jeden z nejvyšších ústavních činitelů, rozvažuje, dává prostor, aby se aféra projevila ve všech dimenzích," uvedla politička. Narážela tak na to, že díky prodloužení setrvání Bárty v úřadu se během této doby mohou ukázat aspekty kauzy kolem jeho osoby.

Tedy nejen klíčový článek v MF Dnes, který popisoval jeho podnikatelské záměry, ale také třeba šokující nahrávka bývalé členky VV Kristýny Kočí. A možná i další materiály, které jádro VV mohou částečně očistit.

Plán blé, pane Hašku? 

V Otázkách Václava Moravce došlo ale i na možný další vývoj ze strany ČSSD. Moravec požádal statutárního místopředsedu strany Michala Haška o "plán blé". Dvakrát zopakovaným přeřekem mínil ale "plán bé", tedy možný vývoj politiky po předčasných volbách. 

Ten v konkrétnějších obrysech nastínil až šéf KSČM Vojtěch Filip. "Stát ovládnou banky," postěžoval si a uvedl, že jako jediné řešení nastalé situace vidí nové volby a z nich vzniknuvší kabinet. Úřednická vláda by prý nic nezmohla.

"Já předčasné volby odmítám," uzavřela diskuzi šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. Současná vláda byla prý zvolena na čtyři roky; za tuto dobu má prý předvést, co umí. "Myslím, že za ten rok už to vláda ukázala," neodpustil si závěrečnou tečku Hašek.

Více čtěte:

Poslanec ODS: Bárta může znovu do vlády, až skončí s ABL
Poslanci VV se sejdou ještě před pondělním jednáním koalice 

Foto: Jan Cibulka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …