Jakl chtěl Moravce chválit. Nakonec mu vynadal za Klause

17.04.2011 12:50

Ač se v nedělních Otázkách Václava Moravce řešila hlavně vládní krize, debata se stočila i na spor mezi ČT a Hradem. Přispělo k tomu zejména vystoupení prezidentova tajemníka Ladislava Jakla. Ten si vzal na paškál moderátora Václava Moravce.

Jakl chtěl Moravce chválit. Nakonec mu vynadal za Klause

Tématem nedělních Otázek Václava Moravce nemohlo být nic jiného než probíhající vládní krize. Debaty se tak zúčastnili vrcholní představitelé politických stran, které jsou jejími aktéry.

Nejpalčivějším tématem se stal již tradičně boj o post šéfa resortu vnitra. To je pomyslným želízkem v rozpáleném vládním ohni. "Nechceme přijímat prázdnou trafiku za to, že se vzdáme ministerstva vnitra, tuto variantu nepodporuji," uvedla v pořadu poslankyně VV Karolína Peake.

SLEDUJEME téma vládní krize

Dále v OVM:
Peake u Moravce: Nevyměníme vnitro za trafiku pro Johna

Velmi vážným tónem jí ale kontrovala šéfka Poslanecké sněmovny, Miroslava Němcová (ODS). Ta naopak tuto variantu kvituje s nadšením. Johnův odchod z čela resortu by podle ní prospěl všemu a všem.

"Podle mého názoru ministerstvo vnitra nebyla jeho parketa, nebyl obeznámen s chodem toho úřadu, kdyby ho opustil,  uvolnilo by to ruce vládě i premiérovi," mluvila o Johnově vedení vnitra už jako o minulosti Němcová.

Lapidárně se k postu ministra vnitra již tradičně vyjádřil i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. "To bych rád viděl, toho nestranného odborníka, který by to tam zvládl," uvedl s úsměvem s tím, že již dlouho přemýšlí, kdo by post mohl obsadit. Zatím prý ale na nikoho nepřišel.

Já snad Václava pochválím, smál se Jakl

K debatě o napjaté politické situaci přizval Václav Moravec i tajemníka prezidenta republiky Václava Klause Ladislava Jakla. Ten však místo řešení krize pouze zkritizoval samotného moderátora. "Před několika minutami jsem si říkal, já snad toho Václava Moravce pochválím," uvedl dlouhodobý kritik ČT.

"Ale nepochválím vás," dodal Jakl po dramatické pomlce s tím, že Moravec v pořadu uvedl "tendenční převyprávění projevu pana prezidenta." Ten podle Jakla neodmítá přijmout demisi Víta Bárty; zatím ji však odložil. Do doby, než bude seznámen se scénářem budoucího vývoje. Jakl ale odmítl, že by si Klaus diktoval pravidla. Právě o tom totiž Moravec v pořadu mluvil.

"Odvoláváte to, co jste tady divákům řekl?" huboval posléze moderátora Jakl. Moderátor se však z omluvy vykroutil. Diskuzi svedl od své osoby raději zase k aktérům vládní krize.

Amatéři a grázlové, vztekal se Filip

Svou vládní či spíše protivládní polívčičku si v pořadu přihřál i šéf komunistů Vojtěch Filip. "Neschopní amatéři, všehochopní grázlové," zhodnotil zvýšeným hlasem členy současné vládní koalice. Ti prý veřejnosti bez přestání lžou, a místo toho, aby řídili zemi, zabývají se sami sebou.

Filipovi notoval tradičně i statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek. Z vrcholné politiky se prý kvůli vládní krizi stala "bramboračka", která veřejnost znechutila. Hašek se ale dostal přímo v pořadu do sporu s Němcovou. Ta totiž začala vytahovat sociálnědemokratickou "špínu", například propojení Bohumila Ďurička a exšéfa strany Jiřího Paroubka.

Němcová použila podpásovku 

"Paní Němcová tady použila únik, vytvořila klasickou dýmovou clonu. Pan Ďuričko byl pravomocně odsouzen, s ČSSD nemá nic společného. To od Vás byl podpásový úder," zaútočil Hašek na šéfku Sněmovny. Sám však s ataky taktéž neotálel. Na ODS totiž "hodil" kauzy Drobil, Vondra a Langer a žádal po Němcové jejich vysvětlení. Moderátor Václav Moravec ale osobní invektivy politiků utnul a nasměroval diskuzi zpět k vládní krizi a možným způsobům jejího řešení.

Více čtěte:

Poslanec ODS: Bárta může znovu do vlády, až skončí s ABL
Poslanci VV se sejdou ještě před pondělním jednáním koalice 

Foto: Lukáš Petřík

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…