Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

18.04.2011 23:46

Slušný pokles stran vládní koalice ještě před současnou krizí, vzestup levice a bývalí sněmovní trpaslíci SZ a KDU-ČSL ještě hlouběji pod čarou. Tak vypadá průzkum společnosti STEM na téma stranických preferencí politických stran v případě, že by se počátkem dubna konaly volby. Čísla už částečně zrcadlí vládní krizi, respektive její úvodní část s poslancem VV Škárkou v hlavní roli. "Chytře promyšlená mystifikace spolustraníků" reálným stavem věcí v podání Kristýny Kočí se ve výsledku projevit ještě naplno nemohla. Stranické preference ale neukazují volební výsledek, pro ten jsou relevantní jen lidé, kteří k volbám skutečně přišli.

Výzkum před Kočí: ODS padá, komunisté jako topka. Véčka na hraně

Datum sběru dat je u sociologických průzkumů, které jednotlivé české agentury zveřejňují, v těchto dnech mnohem důležitější než kdy jindy. Klíčová jsou zejména dvě data. 3. dubna zveřejnila ČTK informaci, že poslanec VV Jaroslav Škárka prozradil časopisu Respekt cosi o uplácení poslanců nejmenší vládní partaje Vítem Bártou za příslib mlčenlivosti.

Psali jsme:
Političky poslankyni: Kočí je ukázkou přetvářky a touhy po moci. Fuj

O deset dní později, 13. dubna pak dochází ke zlomu. Šestadvacetiletá šéfka poslanců VV Kristýna Kočí na nahrávce, kterou pořídil frýdecko-místecký člen VV Lukáš Vích spolu s tajemnicí VV pro Moravskoslezský kraj Markétou Dobešovou, otevřeně hovoří o Akci Škárka jako o dlouhodobě připravovaném odstřelu Bártovy strany z politické scény. Podle Kočí ale šlo o záměrnou mystifikaci.

SLEDUJEME témata: Vládní krize a nahrávka Kočí
Jen pro silné žaludky: Máme vzkazy voličů pro Kristýnu Kočí

KDU ani Zelení by se do sněmovny nedostali

Sběr dat probíhal mezi 31. březnem a 8.dubnem 2011. Dubnová čísla agentury STEM ukazují proti těm únorovým pokles preferencí u stran vládní koalice, levice proti tomu posiluje. Nejsilnější vládní strana ODS proti počátku února s 16 procenty klesá na číslo 14,6, stejně tak TOP 09 s 9,9 procenty v dubnu přišla za dva měsíce o celé dva procentní body.

Oproti tomu zisk vykazuje ČSSD (29 procent v dubnu proti 27,3 v únoru) a KSČM (9,9 v dubnu proti 9,3 v únoru). Obě bývalé vládní strany Topolánkova kabinetu, SZ a KDU-ČSL, zůstávají hluboko pod hranicí nutnou pro vstup do sněmovny. Větší ztrátu zaznamenala KDU-ČSL, ta proti únoru s 3,3 procenty klesá v dubnu na hodnotu 2,4. Stejné číslo se sociologům ze STEMu objevilo v dubnu i u Zelených, zde je ale preference klesly jen o 0,2 procentního bodu.

Celý výzkum agentury STEM si stáhněte ZDE

Hartl: Změny nebudou nijak dramatické

Zdaleka nejvýraznější pokles ale vykazuje graf u Věcí veřejných, zatímco v únoru by je volilo 8,7 procenta voličů, v období končícím 8. dubnem jen 5,5. Jde ale o období, ve kterém došlo ke zveřejnění nahrávky poslance Škárky časopisem Respekt, zatímco na poslankyni Kočí její chvíle slávy ještě čekala ukrytá v záznamovém zařízení Lukáše Vícha.

Podle sociologa Jan Hartla z agentury STEM ale i přesto nebudou změny v preferencích Véček po tomto datu nijak dramatické. "Veřejné mínění je dle mého názoru trochu zdrženlivější než česká média. Nestalo se nic tak zásadního, nic tak nového, co by se na české politické scéně ještě neobjevilo. Navíc to vůbec není tak, že by lidé odepsali Věci veřejné. Pokles u nich být může i nadále, ale podle mě nijak výrazný nebude," řekl ParlamentnímListům.cz Hartl.

Sledujeme výzkumy agentury STEM

Ve svém názoru se sociolog Hartl víceméně shoduje s politologem Josefem Mlejnkem. Ten komentoval prozměnu čísla agentury SANEP. Její pracovníci provedli bleskový průzkum volebních preferencí po jednotlivých krajích ČR, přičemž zmapovali období mezi 7. a 12. dubnem.

Ačkoliv se zde opět nemohla projevit kauza Kristýny Kočí, Věci veřejné proti ostatním stranám vládní koalice zaznamenaly dokonce vzestup preferencí. Podle Mlejnka jde zřejmě o ukázku toho, že VV se navzdory krizi podařilo vybudovat stabilní voličskou základnu, o jejíž existenci politologové předtím pochybovali a u Bártovy strany hovořili o zisku tzv. protestních hlasů nerozhodnutých voličů.

Ústavní většina pro levici

"I když výzkum byl proveden ještě před tím, než naplno propukla aféra kolem Víta
Bárty a Věcí veřejných, strana VV v modelu získává jen 7 mandátů, což je pro ni
nejhorší výsledek od voleb," zní pak komentář STEMu ke zveřejněným číslům.

ODS by získala podle propočtu agentury 46 mandátů, TOP 09 27. ČSSD s 92 hlasy a komunisté s 28 by pak dali dohromady většinu 120 hlasů, což je o dva hlasy více než má současná koalice. Tento počet poslanců se také nazývá kvalifikovanou většinou a je nutný mimo jiné ke změnám ústavy. Obě strany by tak dokázaly prosadit například přímou volbu prezidenta.

Archiv výzkumů:
CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…