ODS oslaví 20 let. Na Žofíně vystoupí Klaus i Topolánek

20.04.2011 19:15

Na oslavách 20letého výročí občanské demokracie vystoupí řada čelných tváří této strany. I bývalí předsedové Václav Klaus nebo Mirek Topolánek.

ODS oslaví 20 let. Na Žofíně vystoupí Klaus i Topolánek

 ODS oslaví ve čtvrtek na pražském Žofíně 20 let své existence. Se zdravicí v úvodu slavnosti vystoupí oba bývalí předsedové strany - prezident Václav Klaus a expremiér Mirek Topolánek. Klíčové postavy strany, které se v minulosti vzájemně ostře kritizovaly, by se měly na pódiu vystřídat. Ještě před tím občanské demokraty osloví nynější předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Dorazí i Dzurinda

Účastníky oslavy pozdraví také předseda slovenské SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. V středu o tom informoval mluvčí ODS Tomáš Bartovský. 
 

Topolánek a Klaus se skrytě či otevřeně přeli již od roku 2002, kdy se Topolánek stal Klausovým nástupcem v čele ODS. Nesouhlas s tím, jak Topolánek ODS vede, dal prezident najevo odchodem ze strany, kterou založil a jejímž byl čestným předsedou. Topolánek Klausovi naopak opakovaně vyčítal podporu vnitrostranické opozice a podíl na svržení svého kabinetu uprostřed českého předsednictví EU.

Prezident nechce pokoutní obchody, vzkázal Hrad Kalouskovi


Během nynější vládní krize Topolánek v tisku prohlásil, že stojí za premiérem Nečasem. Klause označil za technologa moci, který "nesnese ve vedení ODS nikoho kromě sebe". Klaus se podle něj chce vrátit na politické výsluní "buď s ODS, nebo proti ODS". Někteří občanští demokraté blízcí Klausovi naopak hovoří o tom, že skupina kolem předsedy poslanců ODS Petra Tluchoře spojená s Topolánkem pracovala proti Nečasovi. 

Uhde, Macek či Koukal

ODS pozvala na oslavu dvacetiletého výročí více než 600 lidí - 200 aktivních politiků, stovku bývalých vrcholných politiků a 300 zakládajících členů ODS, které vybrala regionální sdružení, sdělil ČTK mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Z někdejších významných postav strany podle něj přijde například Milan Uhde, Igor Němec, Libuše Benešová, Miroslav Macek či Jan Koukal. Společenský banket, který začne v 15:00, bude mít podle Bartovského neformální charakter. Občanským demokratům na oslavě zahraje jazzový kvartet. 

Více čtěte:

Vládní krize vrcholí a objevil se Topolánek. Sešel se s Kočí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…