Prezident nechce pokoutní obchody, vzkázal Hrad Kalouskovi

11.04.2011 13:17

Ministrovi financí a prvnímu místopředsedovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi se ale vůbec nelíbilo prohlášení prezidentova tajemníka Ladislava Jakla pro ParlamentníListy.cz, v němž řekl, že by prezident neakceptoval hru na přeběhlíky. Kalousek poslal na Hrad ostrý vzkaz, Jakl se ale nenechal zahanbit.

Prezident nechce pokoutní obchody, vzkázal Hrad Kalouskovi

Kalousek ještě před prezidentovým poledním prohlášením ráno řekl, že nepochybuje o tom, že prezident Václav Klaus bez problémů přijme návrhy odvolat ministry Radka Johna a Josefa Dobeše z VV. „Většinová podpora vlády se nepočítá na Hradě, ale ve Sněmovně," řekl iDNES.cz ministr financí Kalousek.  

Kalousek pokáral Jakla

Ladislav Jakl v neděli pro Parlamentnilisty.cz uvedl, že prezident nebude akceptovat vládu založenou na přeběhlících. „Rozhodně nelze čekat, že prezident přijme pět let starou hru na přeběhlíky," uvedl Jakl v narážce na to, že bývalá vláda Mirka Topolánka měla většinovou podporu díky přeběhlíkům, které získala ze sociální demokracie a nyní se hovoří o přeběhlících z Věcí veřejných. Například předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg řekl pro HN, že věří, že se najdou rozumní véčkaři, kteří by vládu podpořili.

Klaus přibrzdil Nečase. Demise ministrů zatím nepřijme
Celý prezidentův projev ZDE
V ODS se na Nečase chystá "atentát"

„Důležitější než to, co říká pan Jakl, je to, co říká Ústava. Nepochybuji, že pan prezident to dobře ví. A pan Jakl by si to mohl přečíst, aby příště nedělal kanceláři prezidenta zbytečnou ostudu," dodal pro iDnes.cz Kalousek.

SLEDUJEME téma peníze za mlčení ve VV

Pokoutní obchody nechceme, vzkazuje Hrad

Jakl ale Kalouskovi vrátil jeho úder proti Hradu. „Prezident Klaus jistě ví, že se parlamentní většina počítá v parlamentu. A pan Kalousek jistě ví, že zodpovědný prezident dává přednost jasné čitelné a předem známé dohodě před divokým hlasováním, které může dopadnout krachem nebo se až při něm vyjeví výsledky různých pokoutních obchodů třeba s komunisty či koupenými přeběhlíky," řekl pro ParlamentníListy.cz Jakl.

Ten tak patrně narazil na to, že i v minulosti Topolánkova vláda, v níž byl Kalousek ministrem financí, vznikla s přeběhlíky, a že i sám Kalousek jednal se socialisty o vládě s tichou podporou komunistů.

Klaus Kalouska nepotěšil

Místopředsedu TOP 09 a šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, který podobně jako Kalousek volá nejvíce po tom, aby vládu opustili Radek John a Josef Dobeš, prezident Klaus ale moc nepotěšil. Uvedl, že neodvolá ministry, dokud mu Nečas nepředloží jasný plán, co bude dál. To znamená, že buď Nečas zaručí, že bude pokračovat trojkoaliční projekt, nebo, že má přeběhlíky z VV. To by prezident ale patrně neakceptoval a pak by se nabízela Nečasova rezignace na post premiéra.

Prezidenta Klaus uvedl, že musí usilovat o stabilitu a fungování země a to vyžaduje jistotu o fungování vlády.

„Nepřeji si - a opět jsem přesvědčen, že nejen já - opakování mimořádně dlouhé neexistenci vlády jako tomu bylo v roce 2006, ani neexistenci politické vlády jako v letech 2009-2010; Chtěl bych ubezpečit každého, že rozumím svým ústavním povinnostem ohledně jmenování, demise, příp. odvolávání vlády či jejích jednotlivých členů a jistě je budu dodržovat, nicméně, než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán, projekt dalšího fungování vlády ČR; Mým zájmem je nedopustit, abychom se pustili do neorganizovaného, chaotického procesu," řekl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…