V Česku se žije jako v Chicagu. Vládnou kmotři a korupce

23.04.2011 21:41

Kmotrovské praktiky, které jsou často skloňovány v souvislosti s aktuálním politickým klimatem, jsou podle amerického novináře Erika Besta českým specifikem. Srovnat se dají prý pouze s korupcí prokvetlým Chicagem.

V Česku se žije jako v Chicagu. Vládnou kmotři a korupce

Podle amerického novináře Erika Besta, který dlouhodobě žije v ČR, jsou tzv. kmotři, o nichž se v poslední době často hovoří, zejména v souvislosti s regionální českou politikou a jejich vlivem na politiku celostátní, specifikem tuzemské politické scény.

SLEDUJEME téma: Vládní krize
SLEDUJEME téma: Nahrávka Kočí

V USA podobné tendence lze prý vysledovat pouze ojediněle a výhradně na místní úrovni. "Zásadní rozdíl je v tom, že Spojené státy jsou mnohem větší než ČR. Takové vztahy, jako v Česku, tam  mohou existovat jen v různých městech. Třeba Chicago, to je tím proslulé, dlouho bylo považováno za zkorumpované město," uvedl americkou paralelu s českým politickým klimatem pro ParlamentníListy.cz Best.

Lobbing po americku

Sílu, jakou mají takzvaní političtí kmotři v České republice, ale prý v USA nemá nikdo. Pokud ano, pak jde o legální, nikoliv zákulisní lobbing.

"V USA mají navrch celostátní společnosti, které lobbují a legálním způsobem se snaží prosazovat své zájmy," srovnal situaci ve své domovině s Českem Best.

Best se k  tuzemskému vývoji kmotrovských a korupčních praktik staví velmi skepticky.

"Pokud Evropská unie a další mezinárodní organizace, které dotují český stát, budou kmotrovství akceptovat, asi to bude pokračovat dál. Pokud ten tlak nebude zvenku, tak není důvod to měnit," uzavřel pro ParlamentníListy.cz novinář.

Psali jsme:
Nečase nahradí Kalousek. Bárta na vnitro, odhaduje americký novinář

Best už dříve pro redakci zhodnotil současné dění ve vrcholové politice obecně. Podle jeho vizí nahradí v budoucnosti předsedu vlády Petra Nečase (ODS) místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek."Myslím si, že pan Kalousek by si to místo velice zalíbil, myslím, že chce být premiérem, té snahy se nevzdá," uvedl pro pro ParlamentníListy.cz Best.

Bárta šéfem vnitra

Také domnívá, že se bývalý šéf dopravy Vít Bárta může do vlády vrátit znovu. Tentokrát na post šéfa vnitra. "Nejkomičtější by bylo, kdyby Bárta přišel, řekl že je čistý a že chce být ministrem vnitra. Nevyloučil bych to, je to představitelné," uvedl Best pro ParlamentníListy.cz.

Premiér Petr Nečas plánovaný návrat Bárty do vlády nepřímo odmítl. „Hodnota toho, že člověk není spojen s velmi vážným podezřením, je vyšší než ta, jestli je nebo není předsedou strany," řekl Nečas v sobotní MF Dnes. Bárta totiž kandiduje na post šéfa Věcí veřejných. Svém jméno hodlá očistit a vrátit se do vlády.

"Jde o to, vysvětlit můj marketingový plán z roku 2008 v plném znění. Jasně jsem tam formuloval, že kromě zisku a ekonomiky je důležité se zabývat užitečností pro společnost," vysvětlil svůj plán na očištění Bárta v sobotním Blesku. Nedokáže ale odhadnout, kdy by to mělo být. "Časovou představu nemám a určitě na to nebudu spěchat," dodal exministr dopravy.

Erik Best pochází z USA, kde vystudoval politologii, v Česku žije od roku 1991. Vydává zpravodajský bulletin Fleet Sheet.  

Psali jsme:
Šokovaný Jandák: Nečas je nafouknutý holub. Rath: Úplně se zbláznil
Jsme za idioty, zakřičel na Bártu. To zachránilo vládu
Nečas oslabil. John byl stejně na odstřel. A kdo stojí za Kubicem?

Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…