Jsme za idioty, zakřičel na Bártu. To zachránilo vládu

20.04.2011 8:19

AKTUALIZOVÁNO Pondělní noční jednání koaličních špiček o změnách ve vládě se dlouho nehýbalo kupředu. Vše rozlouskl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který podle MF Dnes mezi čtyřma očima požádal premiéra Nečase, aby ponechal ve vládě ministra školství Dobeše. Výměnou za to, že VV přestanou mluvit ODS do obsazení ministerstva vnitra. Všemu předcházel důrazný výstup vyjednavače za TOP 09 Petra Gazdíka.

Jsme za idioty, zakřičel na Bártu. To zachránilo vládu

Tři hodiny koaličního vyjednávání v Kramářově vile se tvářil neústupně faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta, kvůli jehož půjčkám - úplatkům a plánu na propojení byznysu s politikou se vládní bouře původně strhla. Na pondělním nočním jednání K12 stihl vytočit zástupce TOP 09, když prohlásil, že ještě dvě tři schůzky a dohoda bude na světě.

To rozlítilo především šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka. „Nebudeme ze sebe před veřejností dělat idioty neschopné se dohodnout," obořil se podle MF Dnes na Bártu. A ministr zahraničí Karel Schwarzenberg to ještě vyostřil. Prohlásil, že pokud se koalice nedohodne do konce pondělní noci, TOP 09 odejde z vlády.

Gazdíkovi došla trpělivost s tanečky ODS a VV

„To, že jsem použil slovo ´idioty´ si pamatuji. Ale už mi došla trpělivost s těmi tanečky, které naši koaliční partneři neustále předváděli," potvrzuje pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Stačí si zajít do hospody a hned člověk slyší, co si o nás lidé myslí," ví Gazdík, že pověst politiků u veřejnosti je nyní prachbídná

„Ale že by předseda Schwarzenberg mluvil o odchodu TOP 09 z vlády, tak to nezaznělo. Pouze prohlásil, že pro TOP 09 není možné, abychom z jednání odešli bez nějakého závěru. Ať už že jsme se dohodli, nebo naopak, že jsme k dohodě nedospěli. Prostě abychom měli jasno," upřesňuje Gazdík, že odchod jeho strany z vlády během jednání ve hře nebyl.

SLEDUJEME téma vládní krize

Pospíšila ODS nechtěla obětovat v žádném případě

Samotná schůzka začala návrhem předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolíny Peake. „Náš návrh zní: Ministrem vnitra bude nestraník nominovaný ODS, my vybereme nestranického ministra spravedlnosti," uvedla Peake. Obětovat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila však bylo pro ODS nepřijatelné.

Premiér Petr Nečas pak přišel se jmény šesti kandidátů na vedení resortu vnitra. Šlo o náměstka ministra obrany Jiřího Šedivého, náměstka ministra zahraničí Jiřího Schneidera, advokáta Vladimíra Jirouska, soudce Jaroslava Bureše a Jana Sváčka a nakonec i jméno bývalého elitního policisty Jana Kubiceho. VV kontrovali návrhem, aby se šéfem vnitra stal Petr Mlsna z ministerstva spravedlnosti.

VV by Dobeše pustily jedině při odchodu Fuksy

Politici obrátili list a začali řešit ministra školství Josefa Dobeše. Věci veřejné požadovaly, aby v případě jeho odchodu skončil i ministr zemědělství Ivan Fuksa. V té chvíli však výrazně zasáhl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Mezi čtyřma očima pak žádá Nečase, aby nechal Dobeše ve vládě. Výměnou za to, že VV přestanou ODS mluvit do obsazení ministerstva vnitra.

„Co přesně si pan Schwarzenberg s premiérem řekli, nevím, protože jednali separátně. Chvíli mluvil mezi čtyřma očima i s panem Bártou," připomíná pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík, že jeho strana působila během celého jednání jako zklidňující a věci posunující faktor. Jako by dvě další koaliční strany spolu navzájem ani nejednaly. „Jednají, ale je to dlouhé a hloupé," dodává Gazdík.

Odchod Vondry na programu nebyl

ODS, která jako jediná z koaličních stran měla podporu nejužšího vedení, které sedělo v jiné místnosti, přišla s komplexním návrhem. Na vnitro půjde Kubice, Dobeš zůstává ve vládě a Radek John bude vicepremiérem pro boj s korupcí. VV ještě nadhodily otázku setrvání ministra obrany Alexandra Vondry, ale ODS i TOP 09 ji odrazily námitkou, že tato kauza s vládní krizí nesouvisí. Okolo půlnoci je kompromis na světě.

K věci:

Nečas oslabil. John byl stejně na odstřel. A kdo stojí za Kubicem?

Novým ministrem vnitra bude bývalý elitní policista Jan Kubice

Šokovaný Jandák: Nečas je nafouknutý holub. Rath: Úplně se zbláznil

Foto - koláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…