Čeká nás exodus pracovních sil do Německa? Není se čeho bát

24.04.2011 10:56

Prvního května definitivně skončí přechodné období, během něhož Češi nemohli svobodně žádat o práci v Německu a Rakousku bez povolení. Svobody prosazované Evropskou unií se tak pro Čechy naplní až sedm let po vstupu do klubu 27 zemí. Čeká nás hromadný exodus pracovních sil?

Čeká nás exodus pracovních sil do Německa? Není se čeho bát

Prvního května se pro zájemce z České republiky plně otevřou pracovní trhy v Německu a Rakousku. Tyto dvě země jako jediné v EU využily maximálního možného přechodného období pro otevření svého pracovního trhu svým kolegům „z východu." Zásady volného pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu, na kterých dnešní EU stojí, se tak pro Čechy bezezbytku naplní až 7 let po vstupu do klubu 27 evropských zemí.

Němci mají zbytečný strach, ochrání je jejich jazyk

K využití k maximálního možného přechodného období tlačili své politiky jejich voliči, kteří se báli o svá pracovní místa. Někteří lidé se bojí dodnes, Češi jsou rý ochotní vykonávat stejnou práci jako Němci za méně peněz. Za zmínku stojí, že v Německu není uzákoněna minimální mzda.

Experti ovšem upozorňují, že strach našich západních či jižních sousedů z hromadného přílivu pracovních sil, nemá racionální jádro. Ti Češi, kteří o práci v Německu skutečně stáli, si potřebná povolení opatřili již v době přechodného období. Dalším potencionálním zájemcům brání v přesunu na západ neznalost německého jazyka.

Uvedenou skutečnost nakonec potvrdila i před pár týdny skončená akce českých lékařů „Děkujeme,odcházíme". Případným odchodem do ciziny hrozily až 4000 tisícovky lékařů. Realita ovšem byla taková, že většina z nich později žádala návrat na své původní české místo. Měla jim to zaručit i česká vláda.

Související:

Havel lékařům: V Německu na vás s otevřenou náručí nečekají

Německé odbory: České lékaře v nemocnicích nechceme

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…