Slepecké hole zdražil, golfové zlevnil. Ministr to má těžké

27.04.2011 5:00

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) před sebou valí balvan sociálních reforem. Všechny, kterých se reformy týkají, ujišťuje - o nic vás neobereme. Nikdo mu ale nevěří.

Slepecké hole zdražil, golfové zlevnil. Ministr to má těžké

 


Když zlevňuje golfové hole, ale zdražuje ty slepecké, tak to asi není tak, že nikomu nebere, glosuje sociolog a publicista Jan Keller. Václav Krása, který hájí zdravotně handicapované, pak rovnou uvedl, že ministr lže.

Drábek o sobě říká, že není ministrem věcí asociálních. Ať už jde o zdravotně postižené, důchodce či odbory, je nedůvěra podle něj motivována strachem ze změn. „Obávám se, že je to ovlivněno obvyklou zkušeností, že každá změna vede k horšímu," reagoval pro ParlamentníListy.cz ministr.

Drábek Drábkovi věří

„Věřím, že se mi stejně jako při reorganizaci Úřadu práce podaří dokázat, že toto pravidlo ani u sociální reformy neplatí," dodal Drábek na důkaz, že si je i ve stavu permanentní nedůvěry jistý sám sebou.

Mezi ty nedůvěřivé ale patří šéf Národní rady osob se zdravotním postižením. „Myslím si, že ta nedůvěra pramení z toho, že obecně lidé nemají důvěru v tuto vládu a tudíž nevěří ani prohlášením této vlády. A já za sebe musím říci, že nemám důvěru ani v prohlášení pana ministra," reagoval pro redakci Václav Krása.

Čtěte také:


Neříkat pravdu? Budiž. Ale nelhat

„On něco jiného říká a něco jiného je na papíře. Já jsem kdysi, když jsem byl v politice, slyšel poučku, že politik nemusí říkat pravdu, ale nesmí lhát. A jestliže mi představitelé ministerstva říkají, že něco v těch zákonech je a my vidíme, že to tam není, tak to je problém. Čili bohužel, představitelé ministerstva se dopustili lhaní, a to si myslím, že si politik nesmí dovolit," vyjádřil se Krása pregnantně.


Připomeňme, že ten před měsícem svolal před Drábkovo ministerstvo tisícihlavou demonstraci zdravotně handicapovaných, aby svou nedůvěru vyjádřili.

Související:


Slepecké hole zdraží, golfové zlevní

Své si o ministrovi myslí i sociolog Jan Keller, který se sociálním dopadům reforem věnuje dlouhodobě. O lhaní ze strany Drábka není tak razantní, ale... „Výrok pana Krásy o lhaní ministra Drábka nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, ale všechny věci, které pan Krása říkal v posledních měsících, byly pravdivé. Čili na beton můžu říct, že Krása nelže. Čili jestliže Krása viní Drábka ze lhaní, tak připouštím, že ani v tomto případě Krása nelže," shrnul pro ParlamentníListy.cz Keller.

„Já sleduji i důchodovou reformu i reformu týkající se handicapovaných, a tam to není tak, že by nikomu nic nevzal. U zdravotně postižených je to dost drastické, co se jim všechno sníží," myslí si Keller.

„To je politika, kdy kvůli sjednocení DPH na úrovni sedmnáct a půl procenta slepecké hole, které byly dosud daněny deseti procenty, výrazně zdraží, zatímco golfové hole, daněné dvaceti procenty, zlevní díky snížení na oněch sedmnáct a půl procenta," uvedl příklad Keller. Tak já myslím, že to není sociální politika," dodal.
DPH bude zvýšeno v rámci provedení důchodové reformy. I tu má v gesci ministr Jaromír Drábek.

Ministr práce jde proti pracujícím

Podle Kellera jde Drábek na ruku zaměstnavatelům. „To, co bude prosazovat v zákoníku práce, to bude vzkaz lidem, že nemají nastupovat do zaměstnaneckého poměru, ale že se mají nějak nasoukat do švarcsystému. Když půjdete do švarcsystému, tak na tom budete daňově i ohledně pojistného lépe, než jako zaměstnanec?" míní sociolog. „A když je to ministr práce, tak by přeci měl vycházet vstříc zaměstnancům," myslí si.

Jeho kritika padá na důchodovou reformu. Stát podle něj bude tlačit na to, aby lidé ulevili průběžnému systému tím, že si budou spořit v soukromých penzijních fondech. Tím je reforma podle Kellera evidentně dělána ve prospěch silných finančních skupin.

Důchody? Nikdo neví, co bude

„Spořením ve fondech vznikne lidem jediná jistota, že místo dnešních deseti tisíc dostane občan jen devět tisíc. Ale nikdo, ani Drábek, mu už není schopen říct či dokonce zaručit, že za těch třicet let spoření ve fondu mu to alespoň vydělá na tu tisícovku, o kterou od státu přijde," uvedl sociolog.

„Já reformy sleduji na tvrdých datech. Propočítávám je na jednotlivé domácnosti. A já nemám důvod, proč bych měl panu Drábkovi v kterékoliv z reforem věřit," uzavřel pro ParlamentníListy.cz Jan Keller.


Zeptejte se Jaromíra Drábka ZDE

##MINIPAS 1374##


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…