Vaše koryta, naše bída, křičeli invalidé na ministry

22.03.2011 14:17

Asi tisícovka lidí se sešla v Praze u ministerstva práce a sociálních věcí na demonstraci proti připravované reformě. Handicapovaní lidé mají totiž strach, že přijdou o značné finanční částky od státu, které jim dosud usnadňovaly život. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek před demonstranty zásadně taková nařčení odmítl. O peníze nepřijdete, prohlásil.

Vaše koryta, naše bída, křičeli invalidé na ministry

"Braill nám dal světlo. Vláda tmu. Hanba jim! Přestože neslyšíme, chceme být slyšeni! Přes koryta naše bída, odnese to invalida. Nechceme ministerstvo asociálních věcí," to je jen zlomek textů, se kterými asi tisícovka zdravotně postižených dorazila k ministerstvu práce a sociálních věcí. Píšťalky, trumpety, klaksony a houkačky, to vše dokreslovalo bojovnou náladu protestujících.

Jsem snad na obtíž? 

"S tím, co mám, vyjdu tak akorát, a teď se dozvídám, že mi i to málo chce vláda osekat," stěžuje si jeden z vozíčkářů. „Není lehké naučit se žít s tím, co vás postihlo, ale jde to. Ale peníze si nevymyslím, ten osud jsem si nevybral a teď mám pocit, že jsem na obtíž," dodal pro ParlamentníListy.cz vozíčkář z Vysočiny.

O průběhu obdobné demonstrace v Brně ZDE

"Tak si to vyzkoušejme, je nás slyšet?" přerušil rozhovor z reproduktorů předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása, který demonstraci svolal. V odpověď mu vedle skandování letí zvuky píšťalek, trumpet a houkaček. „Možná mezi nás přijde ministr Drábek a my mu dáme příležitost a budeme slušní a korektní," vyzývá Krása shromážděný dav.

Posouvají nás vzad

Ten po chvíli ztichne, hraje totiž hymna. A pak už se Václav Krása ujímá slova. A jde rovnou na věc. „Vláda nás neposouvá vpřed, ale vzad," hodnotí Krása v projevu poté, co podle něj uplynulých dvacet let bylo ve znamení naděje, že nedůstojný život zdravotně postižených za socialismu dostal směr, který začleňoval handicapované do společnosti.

Podle Krásy vláda chystá zrušit celou řadu finančních výhod, které za léta postižení získaly a administrativně zkomplikovat přístup k řadě dalších dávek. Jen namátkou jmenoval Krása například příspěvky na mobilitu, na péči v rodině, zrušení průkazek ZTP a podobně.

Nebojí se, tak ho vyslechněme

Mezi tím, co Krása řečnil, na pódium skutečně dorazil ministr práce a sociálních věcí Drábek, doprovázený ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. Po svém projevu jej Krása přivítal a než mu předal slovo, vyzval ještě jednou demonstrující: „Pan ministr projevil odvahu a přišel mezi nás a my si ho vyslechneme a budeme korektní a slušní.

Úvod Drábkova vystoupení přesto několikrát přerušilo hučení, píšťalky a troubení."Fuj, hanba, lháři," nesly se vzduchem výkřiky. Krása opět vyzval ke korektnosti a nutno poznamenat, že s dalšími Drábkovými slovy projevy nevole zmizely. Drábek odmítl předešlá slova o škrtech v dávkách pro postižené. „Peníze, které směřují ke zdravotně postiženým, škrtány nebudou," prohlásil Drábek.

K tématu:
Ministr Drábek: Zdravotně postiženým výhody neberu. Je to lež
Ministr Drábek: Peníze na zdravotně hendikepované se nesnižují
Tluchoř (ODS): Neslouží dnešní demonstrace náhodou jen politickým cílům pana Krásy?
Vacek (VV): O sociální reformě musí vláda s lidmi mluvit

Nic vám nevezmu!

Podle ministra bude jen a pouze snížena administrativa, kdy pro získání té či oné dávky musí žadatel absolvovat řadu návštěv příslušných úředníků a vyplnit nespočet formulářů. Jakékoliv škrtání byť jediné koruny pro potřebné Drábek opakovaně odmítl. „Je těžké přesvědčit demonstrující, kteří přijeli protestovat pod dojmem mediálních bublin a manipulací," dodal ministr k reakcím demonstrujících.

To zopakoval i pro ParlamentníListy.cz. „Je mnoho paralelních agend, kde se zbytečně plýtvá prostředky státu," uvedl a dodal: „ Částka směřující k postiženým zůstane stejná." Přes tato slova se s ním demonstrující loučili pískotem, zatímco Václav Krása volal: "Pane ministře, možná pět tisíc lidí vás tady slyšelo a my vás bereme za slovo." Ale jak už bylo výše uvedeno, počet účastníků Krása poněkud nadnesl.

"Kdyby to bylo, jak ministr před chvílí slíbil, pak to není na vyskakování si, ale dá se žít. Jenže tady se toho už slíbilo. No uvidíme," řekla ParlamentnímListům.cz Ivana T., jejíž bílá hůl dávala jasně najevo, s čím se ve svém životě potýká.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…