Kde je Nečas, kde je vláda, znělo sněmovnou

28.04.2011 11:01

Dopolední interpelace ve sněmovně se zadrhly hned ráno. Poslanci opozice totiž chtěli od předsedající schůze Vlasty Parkanové informaci, kdo v sále dolní komory z členů vlády vlastně je. Krátce po deváté hodině, tedy po zahájení schůze, totiž na svých židlích neseděl z členů kabinetu vůbec nikdo. Poslanci tak neměli koho interpelovat.

Kde je Nečas, kde je vláda, znělo sněmovnou

„Vážená paní předsedající, já jsem zaznamenal, že jste přečetla omluvu pana předsedy vlády Nečase do dnešní 12. hodiny, ale nezaznamenal jsem, jestli jste uvedla, kdo předsedu vlády na jednání zastupuje, protože následuje několik písemných interpelací i na předsedu vlády, a já se domnívám, že by bylo dobré, aby na písemných interpelacích někdo vládu zastupoval," zaznělo z úst komunistického poslance Vladimíra Koníčka. V tu chvíli ale do sálu vstoupil nový ministr vnitra Jan Kubice. Ten sotva dosedl na židli, tak Parkanová řekla:

„Jestli si, pane poslanče, přejete, tak já vám přečtu na mikrofon celou obsáhlou informaci pana předsedy vlády. V této informaci seznamuje členy Poslanecké sněmovny s tím, v jakém pořadí je on v případě své nepřítomnosti zastupován. Pokud se spokojíte s tím, že do toho nahlédnete tady u mého stolku, tak vás pouze seznámím s tím, že samozřejmě členem vlády je ministr vnitra pan Kubice a ten zde v tuto chvíli vládu zastupuje."

Jenže to naopak nestačilo šéfovi poslanecké frakce KSČM Pavlu Kováčikovi a tak i on přistoupil ke sněmovním pultíku a jal se dál Parkanovou kvůli absenci členů vlády drtit.

„Zajisté se mnou budete souhlasit, že výklad paní místopředsedkyně, který jsme teď slyšeli, je ale velmi extenzivní. Pan kolega Koníček chtěl vědět zcela po právu, který konkrétní člen vlády byl pro zastupování pana premiéra pro dnešní den určen, nikoli seznam, kterým pan premiér určil kdysi někdy pořadí v zastupování, ale konkrétní akt zastupování pro dnešní den," řekl Kováčik.  

Na chvíli se poté poslanci zklidnili a konečně začali probírat program interpelací. Ovšem jen do doby, než za debatní pult přistoupil sociálně demokratický poslanec Ivan Ohlídal.

Ohlídal: Chci, aby absenci vlády probíral organizační výbor

„Vláda se projevuje velmi arogantně," zatnul pěst kvůli chybějícím ministrům a dodal: „Měl by se tím zabývat organizační výbor sněmovny....Chtěl jsem interpelovat premiéra kvůli Grantové agentuře ČR a vskutku nevím, jestli Vás, pane místopředsedo vlády, pan premiér pověřil, abyste jej zastupoval?"

Místo Karla Schwarzenberga, jenž byl čtvrt hodiny po zahájení interpelací jen druhým členem vlády, který na dlouho byl přítomen v jednacím sále dolní komory, ale odvětila  Parkanová: „To je velmi extenzivní představa, jak premiér pověřuje své zástupce," podotkla. Ohlídal nakonec svůj bod kvůli absentujícímu Petru Nečasovi stáhl z programu.

Ústní interpelace ve sněmovně pravidelně provázejí problémy. Premiér Petr Nečas se totiž z důvodu zaneprázdnění často z jednání omlouvá, dalším častým absentérem pak je ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných. Toho ostatně dnes Parkanová omluvila z důvodu zdravotních. Ostatní ministři, tedy například Radek John, Ivan Fuksa, Tomáš Chalupa, Miroslav Kalousek, či Alexandr Vondra pak jsou z dopoledního jednání omluveni z pracovních důvodů. Nikdy se ale nestalo, že by jejich absenci chtěl řešit někdo ve sněmovním výboru, podobně jako to nakonec skutečně navrhl sociální demokrat Ivan Ohlídal. Chtěl si dokonce tento návrh nechat odhlasovat poloprázdnou sněmovnou, ovšem to mu zatrhla naopak Parkanová.

"Už se mi stalo podruhé, že pan premiér Nečas není přítomen na projednávání písemných interpelací. Nevím, jakou má důležitou práci, ale účast na interpelacích, jak písemných, tak ústních je jeho výsostná povinnost. Je to dokonce ústavní povinnost, " zdůraznil k tomu.

Slabá účast vlády, která bránila interpelacím, vadila poslancům opozice i v minulém volebním období. Nakonec kvůli tomu předložili zákon, podle něhož by se interpelace projednávaly po třetích čteních zákonů, kdy ministři obvykle bývají přítomni. Sněmovna však o návrhu nerozhodla a tento nápad odložila.  

Kubice si poprvé stoupnul za řečnický pult

Na závěr ještě jendu perličku: nový ministr vnitra Jan Kubice si totiž dnes odbyl svou premiéru u řečnického pultu, když odpovídal na interpelaci šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, týkající se představitelů České pošty.

Kubice ve sněmovně vystoupil naposledy v květnu 2006, kdy jako detektiv před členy branného výboru obhajoval zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do veřejné správy.

Filipova interpelace původně směřovala na Kubiceho předchůdce Radka Johna. Předseda KSČM se zajímal o to, jakým způsobem John doručil odvolání dvěma členům dozorčí rady České pošty. Tvrdil, že to bylo v rozporu se zákonem, a že tito dva lidé by se mohli domáhat náhrady škody za dobu, kdy nemohli vykonávat svou funkci. Kubice jako odpověď přednesl zprávu příslušného útvaru ministerstva, podle níž proběhlo odvolání v pořádku. Svou odpověď ovšem četl z papíru a bylo vidět, že má z veřejného projevu před zákonodárci trochu obavy. Občas se zadrhával a jeho hlas místy nezněl zcela přesvědčivě.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…